GURMANSKI TRENDOVI

Ove su namirnice totalni hit posljednjih 50 godina

23.09.2013 u 07:40

Bionic
Reading

Baš kao i u svijetu mode, tako i gurmanski svijet redovito zahvati kakav ludi i neobjašnjivi trend, a zahvaljujući domišljatosti i spretnosti nekih od najpoznatijih kuhara, određene namirnice jednostavno postanu sezonski megahit

Glazirane mrkve i baby salata ove godine neizbježna su stavka gotovo svakog poznato restorana koji želi biti u trendu. Iako salata i mrkva nisu nove namirnice, zahvaljujući slavnim kuharima Reneu Redžepiju i April Bloomfield, namirnice koje su godinama bile uobičajen prilog glavnom jelu, postale su gotovo središte obroka.

Međutim, glazirane mrkve i baby salata nisu prvo povrće koje se zahvaljujući poznatim kuharima diljem svijeta u tren oka 'proslavilo' i postalo te sezone nezamjenjivo. Tako je u posljednjih 50 godina najrazličitije povrće osvanulo kao novi gurmanski hit koji se jednostavno ne smije preskočiti, piše Huffington Post

Godina 1969. bila je godina vladavine avokada, a upravo je boja bila inspiracija za boju kuhinjskih aparata koji su bili in puno desetljeće.

Wolfgang Puck 1982. otkriva neodoljivu kombinaciju cikle i kozjeg sira, a taj neodoljivi duo žari i pali gurmanskim svijetom sve otad.

Sve gurmane 1985. zaveo je snažan i rezak okus rajčica sušenih na suncu te su odmah postale pravi hit.

Nekoliko godina kasnije, točnije 1990. sladokusci nisu mogli odoljeti rikoli, koja se počela koristiti uz razna jela, a odlično paše uz sušene rajčice. Na tronu su 1993. zasjenile mnogima omiljene šparoge što zbog okusa što zbog zdravstvenih prednosti.

Gljive portobello u centru pažnje našle su se 1995., a mnogi su tada tvrdili kako svojim okusom vrlo lako mogu zamijeniti odrezak.

Sa sve većim naglaskom na zdravoj prehrani i prirodnom uzgoju hrane, 2006. vrlo popularne su postale stare sorte rajčica kakve su nekada uzgajale naše bake u malim povrtnjacima. Nepravilna oblika, mirisne i ukusne, upravo su starinske sorte rajčica prvi statusni simbol nove gurmanske elite.

Bilo kao samo kuhani prilog, zapečene s mesom ili pak sirom, prokulice su 2010. postale novi hit.

Nakon popularizacije starih sorta rajčica, nekoliko godina kasnije, točnije 2011., novi trend na tanjurima brojnih gurmana diljem svijeta postale su stare sorte mrkve, također poput onih kakve s naše bake uzgajale.

Prošle godine nanovo je otkriveno povrće koje zapravo nikada nije ni napustilo brojne kuhinje – kelj, no ipak u nešto modificiranom obliku. Tako je pravi hit bio čips od kelja ili pak zelen dodan u salate.