ZDRAVE I UKUSNE

Ove sjemenke su hit, ali pazite kako ih jedete

02.06.2017 u 06:28

Bionic
Reading

Već neko vrijeme ljubitelji zdrave prehrane opčinjeni su chia sjemenkama, koje su prava riznica zdravlja jer sadržavaju devet esencijalnih aminokiselina potrebnih za izgradnju mišića

Zbog svojih nutritivnih vrijednosti (bogate su omega-3 masnim kiselinama, magnezijem, kalcijem, željezom, fosforom, manganom i cinkom) često se nazivaju i superhranom, a prepune su i vlakana.

Žličica ovih sjemenki sadržava samo 65 kcal, a osigurava 50-ak posto potrebnog dnevnog unosa omega-3 masnih kiselina.

No možda to ne znate, ali postoji i pogrešan način njihove konzumacije!

Ukoliko uzmete žlicu ovih sjemenki i nakon toga popijete vode, možete doživjeti snažnu disfagiju ili poteškoće s gutanjem.

Jedan od razloga zbog kojih su chia sjemenke sjajan saveznik onih koji žele izgubiti višak kilograma je i to što u vodi nabubre i tako nam pomažu da dulje ostanemo siti. Stoga kombinacija ovih sjemenki s vodom nikako nije dobra ideja i svakako je izbjegavajte.

Još uvijek, nažalost, nema detaljnih rezultata znanstvenih istraživanja o tome koja je metoda uistinu najbolja kad je u pitanju apsorpcija nutrijenata.

Prema nekim saznanjima, konzumacijom samljevenih chia sjemenki u organizam unosimo više ALA, odnosno biljnog oblika omega 3-masnih kiselina.

Chia sjemenke možete dodati ukusnim muffinima od borovnica ili nekog sezonskog voća, slasnim smoothiejima od bobičastog voća ili jogurtu.  

Žličicu chia sjemenki možete dodati i u omiljene pahuljice ili obogatiti okus salate.

I još savjet za kraj: izbjegavajte smeđe chia sjemenke jer se nisu u potpunosti razvile pa uvijek radije birajte bijele ili crne.