PRIRODNO I POVOLJNO

Ove namirnice odlične su za kuhanje, ali još bolje za čišćenje

29.07.2014 u 07:00

Bionic
Reading

O organskim sredstvima za čišćenje, koja nam ne ugrožavaju zdravlje, sada se već zna dovoljno da će nam uvijek biti prvi izbor. No možda niste znali da u kuhinji imate cijeli niz namirnica koje vam mogu poslužiti da kuća zablista

Idealan je za čišćenje, a pri tom ne morate misliti i je li organski, jer ga nećete jesti ili koristiti za kuhanje. Tako, primjerice, možete očistiti mikrovalnu. Stavite unutra čašu vode s narezanim limunom i malo octa, zagrijte na visokoj temperaturi i ostavite 15 minuta prije nego otvorite mikrovalnu. Zatim samo prebrišite. Jednako tako možete ocijediti dva limuna i sok ubaciti u perilicu rublja. Limunov sok odličan izbjeljivač.

Kečap

Zbog kiseline koju ima, kečap je idealan za poliranje svih stvari od bakra. Također može pomoći kod odstranjivanja tvrdokornih mrlja u pećnici. Zagrijte pećnicu na niskoj temperaturi, stavite kečap na mrlje i pričekajte pet minuta pa se bacite na čišćenje.

Kuhinjska sol

Sitna zrnca soli djeluju poput abrazivnog sredstva za čišćenje. Tako, primjerice, u kombinaciji s limunom sol može pomoći u čišćenju kuhinjske radne površine. Stavite sol i limunov sok na mrlju i ostavite da odstoji preko noći, preporučuju stručnjaci za čišćenje doma s Good Housekeeping. Idući dan operite, a ova bi otopina trebala pomoći i da se sva oštećenja na površini manje vide nego prije. Sol također pomaže za vraćanje sjaja posuđu od lijevanog željeza.

Bademi

Osim što su izuzetno zdrava grickalica, bademi mogu ujednačiti ogrebotine na drvenim površinama. Oljuštite badem i utrljajte na oštećeno mjesto.

Soda bikarbona

Sodom bikarbonom očistite srebro. Za čišćenje srebra koristite smjesu sode bikarbone i vode u omjeru tri naprema jedan. Smjesu utrljajte na srebro, poput pribora za jelo, svijećnjaka i drugih ukrasa, zatim isperite i posušite mekom krpom. Pločice na kuhinjskom podu nerijetko mogu biti prava muka za čišćenje. No ako želite ukloniti i one najgore masne mrlje te pločicama vratiti sjaj, sodu nanesite na vlažnu krpu, prebrišite pod i nakon toga ga isperite. Za uklanjanje tvrdokornih mrlja s većih površina koristite smjesu vode i sode bikarbone (tri dijela sode i jedan dio vode). Napravljenu pastu nanesite na površinu, ostavite da odstoji, zatim tom istom pastom lagano izribajte površinu te isperite.

Ocat

Još jedan saveznik za čišćenje cijele kuće. Od otapanja mrlja kamenca u kupaonici do čišćenja raznih kuhinjskih aparata, ocat je sjajno prirodno sredstvo. Možete ga nanijeti direktno na površinu ako ga stavite na komadić vate ili pamučne tkanine pa pustite da odstoji ili napraviti otopinu s vodom i sokom od limuna pa uliti u bocu s raspršivačem za čišćenje raznih površina. Na taj ćete način uštedjeti puno novca, a sve će blistati.

Votka

Umjesto skupih sredstava ili naručenog čišćenja usisavačima, koje također jako puno košta, madrac možete očistiti običnom votkom, jer djeluje kao dezinficijens. Sve što trebate učiniti jest uliti votku u bocu s raspršivačem i posprejati madrac, savjetuje stručnjakinja za čišćenje Jolie Kerr u Huffington Postu. Zatim ga ostavite da se posuši i posao je gotov. Jedino pripazite da ga ne namočite previše, jer će se jako dugo sušiti.