ŽIVOT NIJE FILM

Ove četiri stvari su pogubne za brak

18.12.2013 u 07:32

Bionic
Reading

Ljubav. Toliko neuhvatljiva i varljiva da ponekad uništimo ono što imamo zbog mitova koji nam govore da trebamo tražiti još više

Spisatelj i terapeut Russ Harris u jednoj od svojih nekoliko knjiga o ljubavi i vezama opisuje koja četiri mita mogu biti pogubna za dobru vezu i brak.

1. Srodna duša i savršena osoba

Negdje na svijetu sigurno postoji osoba koja vam u potpunosti može odgovarati. Nitko nije savršen, ali vaša srodna duša može biti savršena za vas. Do problema dolazi kada sitničiramo i zaboravljamo da nitko nije bez mane i stavljamo po strani najvažnije karakteristike zbog kojih smo i odabrali partnera. U stvarnosti nam ne treba savršena osoba, već ona koja na poštuje, cijeni i razmuje na dovoljno visokoj razini da zajedno možemo riješiti sve prepreke. Lako je kada nam sve ide od ruke, a veza dolazi na kušnju čim se pojave problemi. Svatko od nas ima listu važnih kvaliteta koje tražimo kod osobe i dokle god su te kvalitete prisutne, treba zaboraviti na manje nedostatke te biti tolerantan.

2. Potpuno ispunjenje

Ovaj mit nosi velik problem jer osjećamo da nam partner uvijek mora biti pri ruci i ispuniti sve emotivne želje. Zaboravljamo da smo individua koja je sama odgovorna za svoj život te prebacujemo lopticu na partnera čim se loše osjećamo. Tada počinjemo razmišljati da bi nam vjerojatno bilo bolje s nekim drugim, da bismo bili sretniji, ispunjeniji i život općenito bio bolji. To je zapravo način razmišljanja koji je poput želje za čarobnim štapićem jer ne postoji veza u kojoj uvijek cvjetaju ruže i nijedna osoba ne može prolaziti kroz život bez negativnih osjećaja. Dobar partner i kvalitetna veza uče nas o samima sebi i kroz godine rastemo kao osoba.

3. Prava ljubav ne donosi probleme

Ljubav ne može riješiti financijske ili poslovne probleme, ali je i nerealno očekivati da zbog takve ljubavi nećete imati problema u vezi. U vezi ste s nekim tko ima svoje mišljenje, potrebe i očekivanja, a kada provodite puno vremena zajedno, za očekivati je da će doći do različitih mišljenja, želja i potreba. Stoga je mit o idealnoj ljubavi, koja ne može stvoriti probleme, vrlo opasan za opstanak veze na duge staze. Zbog svega toga, veza je zapravo velik izazov u kojoj kompromis ima glavnu ulogu. Na početku svake veze stvari se lako odvijaju jer pomalo gledamo kroz ružičaste naočale, a i sami se želimo prikazati u najboljem svjetlu. S vremenom pokazujemo cijelu osobnost i tada veza dolazi na kušnju.

4. Vječna ljubav

Na početku veze osjećamo leptiriće u trbuhu i svaki sastanak ili druženje popraćeni su valom emocija. S vremenom leptirići odlete, a pri prvim znacima problema skloni smo upitati se je li to onda uopće prava ljubav. Zaboravljamo da ljubav i veza imaju svoje uspone i padove te još važnije, da se za nju itekako treba potruditi. Ponekad se osjećamo bliski s partnerom, a ponekad nas zaokupljaju ljutnja ili tuga, dovoljno da se počinjemo pitati. Idući puta ne pokušavajte se vratiti na početak i tražiti osjećaj leptirića u trbuhu, već se radije zapitajte kamo idete i kuda vas ta veza vodi. Način na koji doživljavate osjećaje, rješavate probleme i planirate budućnost učvrstit će međusobnu povezanost.

Ova četiri podmukla mita često ljude poguraju u zamku koja razdvaja ljude. Kada vas idući put obuzmu negativni ljubavni osjećaji, zapitajte se imate li realna očekivanja ili jednostavno želite krenuti linijom manjeg otpora u nadi da će se problemi riješiti sami od sebe.