KUĆANSKI POSLOVI

Ova tri trika za čišćenje prašine olakšat će vam život

02.01.2020 u 11:45

Bionic
Reading

Ima li dosadnijeg kućanskog posla od brisanja prašine? Pomoći će vam nekoliko učinkovitih trikova koji bi vam ovaj naporni zadatak čišćenja doma mogli znatno olakšati

Brisanje prašine ili usisavanje za mnoge je prava noćna mora, a osobito jer se radi o poslu čiji su efekti nažalost često kratkotrajni.

Prije nego krenete u bitku s prašinom provjerite imate li sve što je potrebno za veliku akciju. Čistači prašine poput onih na drškama u šarenim bojama nisu od velike pomoći jer je samo dodatno raspršuju čestice prašine. Za pravo čišćenje najbolje je koristiti pamučne krpe ili one od mikrofibre jer će one pokupiti svu prljavštinu.

Prvo usisavanje, onda brisanje

Dobro je poznato pravilo to da uvijek prvo treba brisati prašinu pa zatim usisavati. Bez obzira koliko ste oprezni, gravitacija će povući prašinu prema podu, stoga čuvajte podove za čišćenje nakon prašine. Osim toga, ako zadatke podijelite prema danima, odrađivanje posla bit će znatno olakšano. Jedan dan, na primjer, možete se riješiti prašine u cijelom stanu, a sljedeći dan npr. očistite sve podove. Radite li obrnuto, vrijeme je da prestanete! Jer kada usisavate, dižete prašinu pa je bolje ići predloženim redom - tek ćete onda obrisati sva dosadna mala zrnca koja se talože u prostoru.

Držite se istog rasporeda

Kako biste osigurali to da ništa ne ostane, započnite brisanje prašine npr. od vrata. Odaberite jednu stranu i polazite u istom smjeru da biste bili sigurni da ste ih detaljno očistili. Ovaj trik možete primijeniti prilikom čišćenja u cijelom domu.

Započnite na očitoj lokaciji, kao što su vrata, i držite se tog principa.

Krenite od vrha

Još jednom je gravitacija na vašoj strani. Dakle najprije uklonite prljavštinu s najviših predmeta u vašoj sobi, poput npr. stropova, visokih polica, ormarića... Zatim nastavite čistiti prema radnim plohama i pločicama. Nakon toga prijeđite na mjesta koja ste možda propustili.

NISU SAMO UKRAS

Ove sobne biljke pročišćavaju zrak, a preporučili su ih znanstvenici NASA-e

Pogledaj galeriju