DIVNE CINIJE

Ova prekrasna i izdržljiva biljka cijelo će vam ljeto ukrašavati vrt ako je sad zasadite

25.05.2024 u 11:14

Bionic
Reading

Ova biljka, koja se ponosi velikim cvjetovima upečatljivih boja, lako se uzgaja, a svojom će ljepotom svaki prostor učiniti posebnim

Ako ste ljubitelj cvijeća oko kojeg ne treba puno posla i truda (a tko nije), onda su prelijepe cinije najbolji izbor za vaš vrt.

Cinije pripadaju porodici Compositae, a podrijetlom su iz Meksika. Osim što imaju dekorativne cvjetove kojima privlače oprašivače, korisne su jer tjeraju štetnike s gredica.

Ove jednogodišnje biljke zahtijevaju zbilja vrlo malo truda da bi rasle i osigurale stalne zalihe očaravajućih cvjetova jarkih nijansi.

Cvijeće za vrt u proljeće Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Cinijama obično treba oko dva mjeseca da izrastu od sjemena do cvata pa prilikom sadnje odaberite sunčano mjesto i pazite na to da ih posadite nakon zadnjeg mraza u sezoni.

Savršen su izbor za vrt, ali i žardinijere, a ako ih pak želite uzgojiti na manjim prostorima, poput terase, možete i to, samo pazite da postavite spremnike na mjesto koje ima puno Sunčeve svjetlosti.

Osim što su lijepi i laki za uzgoj, cvjetovi cinije također su otporni na toplinu i sušu. Izvrsni su za vruće ljetno vrijeme i vrtove u toplijim klimama. Cinije su bez sumnje jedne od najlakših biljki za uzgoj jer sjeme zahtijeva samo osnovnu pripremu u vrtu da bi niknulo, a cvjetaju za nekoliko tjedana.

Osim toga, cinije su idealno cvijeće za početnike u vrtlarstvu, ali i djecu koja se vole igrati u vrtu jer su sjemenke velike i lake za rukovanje, a cvjetovi često privlače mnoge vrste leptira.

U toplim područjima treba ih sijati izravno u tlo nakon što prođe mraz, a u hladnijim podnebljima može se započeti sa sadnjom u zatvorenom prostoru u posudama za klijanje.

Kako se brinuti za cinije

Kao jednogodišnje biljke, cinije brzo rastu, ali traju samo jednu sezonu. Uspijevaju na izravnoj svjetlosti i treba ih saditi na početku sezone toplog vremena. One su biljke kratkog dana koje cvjetaju kada je dan kraći od 11 sati, stoga su savršene za sadnju u rano proljeće, kada su noći duže.

Iako cinije mogu podnijeti kratka razdoblja suše, najbolje će rasti u vlažnom tlu, a za biljke u posudama preporučuje se zalijevanje samo kada je tlo suho.

Cinije vole dobro drenirano, neutralno ili blago kiselo tlo s pH-om između 5,5 i 7,5.

Bolje će se razvijati uz pomoć komposta ili gnojiva, a i malo rezidbe.

Budući da cinije uspijevaju kad im se odrežu cvjetovi, preporučuje se njihovo rezanje navečer ili ujutro, kada sva noćna vlaga ispari. Berite ih prije nego što se cvijet potpuno otvori s čvrstom stabljikom. Odrežite stabljike što je duže moguće, skinite višak lišća i stavite u hladnu vodu.

I pripazite da držite cinije u dobro dreniranim i suhim prostorima d bi dale najbolje rezultate. Pretjerano zalijevanje i stalni vlažni uvjeti mogu uzeti veliki danak jer visoka vlažnost može dovesti do razvoja pepelnice, pjega na lišću i truleži, stoga zalijevajte podnožje biljaka.

sve osim nogometa