ZA NAJLJEPŠI VRT

Uz ovaj jednostavan trik ruže će cvjetati kao nikad prije

16.05.2024 u 11:11

Bionic
Reading

Ruže su, složit će se svi, zvijezde svakoga vrta, a ako niste sigurni kako potaknuti njihov rast, iskusni vrtlari imaju recept i za to

Kraljica cvijeća je biljka koju svi žele u svom vrtu zbog ljepote, mirisa, raskošnih cvjetova, vatrometa boja...

Ruže su doista veličanstven prizor u razdoblju cvatnje, ali potrebna im je 'mrvica' pažnje u proljeće. Ne, tajna nije u čudotvornim preparatima ili sličnim metodama, već se radi o zapravo vrlo jednostavnom i posve logičnom postupku.

Cvijeće za vrt u proljeće Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Cvjetanje ruža utrostručit će se do ljeta uz pomoć samo jednog zadatka koji preporučuju vrtlari - obrezivanja.

Stoga ako razmišljate o ružičnjaku ili ako niste baš zadovoljni time kako izgleda onaj za koji se brinete, stručnjak za vrtlarstvo Petar Ivanov iz tvrtke Allan's Gardeners podsjeća na važan zadatak - orezivanje. Kada ga svladate, dobit će gotovo trenutnu nagradu za svoj trud, a to je cvjetanje ruža više puta tijekom sezone, kao i zdravije biljke.

Grm ruže obično će imati trostruko veće cvjetove ako se pravilno orezuje. Kako biste izbjegli to da se pritom izbodete, Ivanov je podijelio važne savjete koje trebate znati o njihovoj rezidbi. Koliko ćete orezivati, ovisi i o preferiranoj veličini, a pola je idealno.

Orezivanje ruža uključuje uklanjanje mrtvih, oštećenih i bolesnih grana i stabljika pa se svakako riješite svih koje izgledaju nezdravo, bez boje ili su smežurane. Napravite rez pod kutom od 45 stupnjeva točno iznad zdravog pupoljka ili grane. Također trebate rezati malo iznad pupova okrenutih na vanjsku stranu kako biste potaknuli uravnoteženiji rast.

I naravno, prilikom rezidbe ne zaboravite na rukavice jer grm ruže ima trnje, a možete upotrijebiti i škare za živicu.