SEZONA KREĆE

Ova pravila o sunčanju morate poštovati

09.06.2014 u 07:16

Bionic
Reading

Sezona je sunčanja pred nama. Mnogi već sada pokušavaju uhvatiti taman ten, ali sa sunčanjem treba postupati oprezno

Statistike pokazuju kako sve veći broj ljudi ima problema s kožom zbog posljedica sunčanja. Nažalost, sve je i veći broj zloćudnih oboljenja koja mogu rezultirati smrću. Stručnjaci ističu kako je sve to moguće izbjeći ako samo malo pripazite. Sunčanje nije više ono što je bilo i danas vrijede nova pravila. Naučite ih i sačuvajte svoje zdravlje.

Obavezno pripremite kožu za sunčanje!
Prije izlaganja suncu, kožu valja dobro pripremiti. To ne znači odlazak u solarij, nego dobar piling i čišćenje. Priprema je važna jer uklanja mrtve epitelne stanice, pojačava cirkulaciju i potiče regeneraciju kože. Nakon pilinga, kožu valja namazati kremama koje sadrže vitamin C, A i E i koenzim Q10. Takve kreme kožu će dobro hidratizirati i povećati joj elastičnost.

Nikamo bez krema za sunčanje
Ne treba posebno napominjati da su kreme za sunčanje nužnost. Najbolje je koristiti one s visokim zaštitnim faktorom. Međutim, ni one nisu svemoćne pa ih valja nanositi svaki put kada izađete iz vode i u pravilu svaka dva sata, neovisno o tome jeste li se kupali. Naime, s vremenom se aktivni sastojci kreme počinju raspadati pa je zato važno da se što češće mažete.

I oči trebaju zaštitu
Mnogi za vrijeme sunčanja ne razmišljaju o očima, ali i njih je važno zaštititi. Kvalitetne sunčane naočale koje štite od UV-zračenja su imperativ. Bilo bi dobro i da na glavi imate šešir sa širim obodom. Nekvalitetne naočale bez UV zaštite mogle bi vas skupo koštati, a zdravlje ipak treba biti na prvom mjestu.

Izbjegavajte sunce od 11 do 16 sati

Najintenzivnije štetno zračenje je u vremenu od 11 do 16 sati. Stoga u to vrijeme valja izbjegavati izlaganje suncu. Koliko god bile jake zaštitne kreme, od nekih štetnih utjecaja u ovih pet sati tijekom dana neće vas zaštititi. Jedina je zaštita da u tom vremenu u potpunosti izbjegavate sunčanje.

Obavezna njega nakon sunčanja
Briga za kožu ne završava odlaskom s plaže. Vrlo je važno da se nakon sunčanja i kupanja istuširate. Nakon toga, kožu namažite hidratantnom kremom bogatom vitaminima. Na taj način koža će sačuvati vlagu i elastičnost.

I prehrana igra važnu ulogu
Kako ne bi došlo do dehidracije, važno je piti puno tekućine. Stručnjaci kažu nikako ne manje od dvije litre dnevno. Najbolja je voda i povremeno zeleni sokovi. Treba pripaziti i na prehranu. Neka bude lagana, s puno voća i povrća. Organizam će tako biti spremniji za izazove vrućina i sunca.