objavio pantone

Ova boja obilježit će iduću godinu: Vibrantna nijansa kombinira mirnu plavu i energičnu crvenu, a slavne dame već je naveliko nose

09.12.2021 u 16:45

Bionic
Reading

Tradicionalno krajem svake godine Pantone Color Institute objavljuje boju koja će obilježiti godinu pred nama. 'Very peri', tamnoplavoljubičasta nijansa, Pantoneova je hit boja za 2022. godinu, no nju je već ove godine nosilo nekoliko poznatih i slavnih dama, čime su nagovijestile novi vrući trend pred nama

Very peri, boja koja kombinira postojanu mirnoću plave s energičnom infuzijom crvene tvoreći upečatljivu nijansu ljubičaste, prema Pantone Color Instituteu vladat će 2022. godinom. Ovo je prvi put da je tvrtka proizvela boju umjesto da je posegnula u svoju arhivu, a ta odluka činila je vitalni element ovogodišnjeg procesa odabira, piše CNN.

'Bilo nam je iznimno važno osmisliti novu boju jer imamo potpuno novu viziju svijeta', rekla je izvršna direktorica Instituta za boje Pantone Leatrice Eiseman. 'To je doslovno najsretnija i najtoplija od svih plavih nijansi. Zbog tog crvenog podtona unosi osnažujući osjećaj novosti, a novost je ono što tražimo', dodala je opisujući nijansu.

Pandemija je snažno utjecala na naš uobičajeni život i rad postavljajući prepreke koje su ljude natjerale da razmišljaju izvan okvira. 'Prošli smo kroz toliko izazova tijekom ovog vremena, ne znajući što će se pojaviti idućeg dana', rekla je potpredsjednica Pantonea Laurie Pressman i dodala: 'Znatiželja je ta koja pomaže ljudima da prođu kroz ova teška vremena. Ono što bismo nazvali hrabrom kreativnošću.'

'Ova boja simbolizira budućnost. Ima onaj živahni, radosni stav o kojem govorimo, to bezbrižno samopouzdanje i kreativni duh', ističe Eiseman.

Svake godine Pantone pokušava uhvatiti i protumačiti duh vremena kroz boje, uzimajući u obzir modu, dizajn i uređenje interijera. No nekonvencionalni odabiri nisu rijetkost: 2016. tvrtka je odabrala raspon od dvije nijanse, rose quartz i serenity, koji je odražavao razdoblje definirano promjenom rodne politike. Prošle godine odabrane su ne jedna, već dvije boje - ultimate gray i illuminating (jarka žuta) - kako bi se istakli otpornost i optimizam pokazani prve godine pandemije.

  • +4
Slavni u novoj hit boji Izvor: Profimedia / Autor: Gregory Pace / Shutterstock Editorial / Profimedia

Godišnji zadatak predviđanja boje koja će najbolje odražavati razdoblje pred nama traje već 20 godina, a pokrenut je sa željom da se istakne moć boja. Prošle godine tvrtku je inspirirala nova vertikala: tehnologija. Godinu na zalazu obilježilo je sve veće oslanjanje na automatizaciju i digitalizaciju, a to je potaknulo Pantoneovu odluku da, između ostalih partnera, surađuje s Microsoftom na predstavljanju boje godine.

Ova snažna i vibrantna boja već ove godine osvojila je brojne poznate te privukla pažnju na crvenim tepisima i gala događanjima. Već u siječnju ovu boju, koja odiše energičnošću i uzbuđenjem, nosila je Kamala Harris na predsjedničkoj inauguraciji.

Zendaya je zablistala na crvenom tepihu povodom dodjele BET Awards u vintage Versaceovoj haljini, a ovaj trend nije zaobišao ni Lady Gagu na londonskoj premijeri 'Dinastije Gucci', za koju je odjenula maksi haljinu od svilenog šifona upečatljive hit boje. Druge zvijezde koje su nosile slične nijanse bile su Olivia Rodrigo na dodjeli nagrada AMA, Camila Cabello na Met Gali te Kumaila Nanjianija na premijeri 'Eternalsa'.