PRAKTIČNO RJEŠENJE

Otvoreni prostor - trend u uređenju doma

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Cjelovit prostor podijeljen smještajem funkcionalnih grupa doživljava se većim, svjetlijim i prozračnijim te je kao takav puno ugodniji od manjih i odvojenih prostornih cjelina

'Open space' ili otvoreni prostor često se pojavljuje kao arhitektonska prostorna koncepcija te povezuje dnevni boravak, blagovaonicu, kuhinju i druge sadržaje u skladnu cjelinu, a svojom vizualnom komponentom pojačava osjećaj rasterećenosti. Ta povezanost prostora može biti horizontalna ili vertikalna kroz etaže. No, kako bi ovakav otvoreni prostor ispunio sve svoje uloge, posebno je važno uskladiti funkcionalne i estetske komponente.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Previše boja, materijala i doživljaja vizualno će smanjiti otvoreni prostor

Funkcionalnost se prvenstveno odnosi na pravilan raspored elemenata unutar pojedinačnih grupa – dnevnog boravka, kuhinje, blagovaonice, radnog prostora - te pravilan odnos između samih grupa. Boravak i obavljanje pojedinih aktivnost u jednoj funkcionalnoj cjelini ne smije remetiti aktivnosti u drugoj. Komunikacijski tokovi među njima trebaju biti jasni i logični kako se ne bi poremetila funkcija cijelog sklopa. To npr. znači da će 'open space' biti organiziran na način da je blagovaonica smještena u sredini, a lijevo i desno od nje će se smjestiti kuhinja i dnevni boravak. Ovakav međusobni odnos grupa omogućava nesmetanu komunikaciju kuhinje i blagovaonice gdje se uglavnom obavljaju aktivnosti pripreme i posluživanja hrane, dok se aktivnosti u dnevnom boravku događaju potpuno neovisno.

Ukoliko se dnevni boravak kao grupa treba proširiti zbog povećanog broja ukućana i gostiju, blagovaonica će idealno poslužiti za dodatni smještaj i povećanje broja sjedećih mjesta. Njihova dobra međusobna dispozicija omogućit će odličan vizualni kontakt, komunikaciju ili mogućnost zajedničkog praćenja TV programa.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Otvoreni prostori trebaju biti stilski usklađeni

Funkcionalnost bez estetike nije prihvatljiva te je, kao važnu komponentu prostornog uređenja, treba odgovorno tretirati. Otvoreni prostori, bez obzira na funkcionalnu podijeljenost, trebaju biti jedinstveni u ugođaju koji pružaju. Odabrane boje, materijali, tkanine i stilovi trebaju biti usklađeni jer će na taj način najbolje naglasiti prostorne kvalitete. Preporučljivo je kombinirati maksimalno četiri različita materijala ili boje, i to na način da su dvije naglašenije, a druge dvije se pojavljuju u detaljima i dekorativnim elementima. Previše boja, materijala i doživljaja u otvorenom prostoru će ga vizualno smanjiti, a to nikako nije cilj otvorenog prostora.

Poigravanje stilovima je također dozvoljeno, ali uz pažljiv odabir elemenata i detalja, koji će se međusobno dopunjavati. Najsigurniji odabir je stil prema vlastitoj želji uz dopunu detalja poput lustera, svjetiljaka, svijećnjaka ili slika nekog drugog stila. Ukoliko želite pratiti trendove, odaberite geometrijske minimalističke elemente te ih nadopunite retro detaljima, koji će ih naglasiti.

Koncepcija 'open space' pruža velike mogućnosti u kreativnom izražavanju i stvaranju efektnih prostornih doživljaja. Njima će svakako doprinijeti velika količina dnevne svjetlosti te kvalitetno riješena rasvjeta. Centralno i pojedinačno postavljena rasvjetna tijela s mogućnošću reguliranja jačine svjetlosti stvarat će posebne doživljaje u prostoru, koje ćete individualno kreirati ovisno o željama i potrebama.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

     

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović-Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi