KRIVI SU GENI

Otkriveno zašto žene više vole slatko

28.11.2013 u 15:25

Bionic
Reading

Čini se da su geni odgovorni i za naše uživanje u slatkom

Opće je poznato da žene više vole slatko od muškaraca, a sada je konačno otkriveno i zašto je to tako. Kao i mnogo puta dosad, odgovorni su geni, točnije jedan dio gena koji je odgovoran za pretilost, ali i čežnju za slatkim.

Kako pojašnjavaju kanadski znanstvenici, sporni dio gena dijelom uzrokuje pretilost jer zbog njega žene jedu jednoličniju hranu, a vrlo često to je nezdrava hrana. No iako se vjeruje da su geni nepromjenjivi, znanstvenici napominju kako se neke stvari aktiviraju zbog stresnog okruženja.

Drugim riječima, ako odaberete zdraviji način života, vaš gen neće raditi protiv vas, a tako ćete spriječiti i pretilost. Istraživanje je obuhvatilo 150 djece u dobi od četiri godine te njihove majke koje imaju problema depresijom. Sudjelovale su i trudnice koje su imale blaže simptome depresije ili su živjele u teškim životnim okolnostima.

Uočeno je da djeca koja su radije birala slatko imaju drugačiji dio gena koji je odgovoran za smanjenje dopamina u organizmu. Šećer je trebao služiti za razinu dizanja dopamina, ali i osjećaja zadovoljstva i sreće.