A NIJE LJUBAV

Otkriveno što parove drži zajedno godinama

18.11.2009 u 08:34

Bionic
Reading

Ako ste jedan od onih koji vjeruju u zajednički život, dobro je pravovremeno znati da će vam za to trebati puno više od ljubavi

Međusobna odanost i ljubav nisu dovoljni kako bi veza opstala na duge staze, pokazalo je najnovije istraživanje. Znanstvenici su, naime, utvrdili da su godine, prethodne veze i pušačke navike samo neki od faktora koji u velikoj mjeri utječu na dugovječnost braka ili veze. Istraživanje nazvano 'What's Love Got To Do With It' (Što ljubav ima s tim) pratilo je čak 2.500 parova tijekom šest godina. Cilj je bio utvrditi faktore koji su utjecali na opstanak ili prekid veze.

Rezultati istraživanja koje su proveli znanstvenici s Australian National Universityja pokazali su da će se četvrtina veza prekinuti tijekom šest godina, a polovina nakon 25 godina. Muškarac koji je devet i više godina stariji od supruge čak je dva puta skloniji razvodu nego oni koji su se oženili prije nego su napunili 25.

Muškarci i žene čiji roditelji su se rastali i sami su skloniji rastavi, a partneri koji su u drugom ili trećem braku rastat će se ponovno čak u 90 posto slučajeva, za razliku od onih koji su u prvom braku.

Novac je također jedan od važnijih faktora za dugotrajnost veze. Svega devet posto parova s dobrim primanjima se rastalo tijekom šestogodišnjeg istraživanja, dok je veći postotak rastavljenih, 16 posto, bio kod parova s lošim primanjima ili u slučaju nezaposlenog supruga. Veze u kojima samo jedan partner puši ili je žena sklonija alkoholu od muškarca također imaju manje šanse za dugovječnost.

Pokazalo se i da su za dugotrajan zajednički život bitno manje važni mjesto rođenja, vjeroispovijest, obrazovanje, zaposlenost, ali i broj djece rođene u vezi.