DIJETA IZ KAMENOG DOBA

Otkrivena formula za najbrži gubitak kilograma

02.04.2014 u 11:30

Bionic
Reading

U novoj studiji znanstvenici su otkrili kako je najbolji način za gubitak viška kilograma prakticiranje paleo dijete odnosno načina prehrane naših predaka iz kamenog doba

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, najbolji način za gubitak viška kilograma je prakticiranje prehrane kakvu su imali preci iz kamenog doba. Novo istraživanje pokazuje kako je paleo dijeta potencijalno jedan od najučinkovitijih načina da se otopi višak kilograma, prenosi Daily Mail

Paleo dijeta uključuje prehranu namirnicama kao što je bobičasto voće, povrće i nemasno meso, a zabranjuje 'moderne' namirnice kao što su žitarice, grah, mliječni proizvodi i tjestenina. Istraživanje je pokazalo kako su žene koje prakticiraju prehranu iz kamenog doba izgubile dvostruko više masnog tkiva nakon šest mjeseci nego žene koje su prakticirale moderan način prehrane. Osim većeg gubitka masnog tkiva, žene na paleo dijeti također su imale tanji struk i niže razine 'loših' masti.

Za potrebe istraživanja znanstvenici iz Vijeća za medicinska istraživanja na Sveučilištu u Cambridgeu udružili su se sa znanstvenicima sa Sveučilišta u Umeu u Švedskoj te su pratili načine prehrane pretilih žena. Tijekom istraživanja jedna grupa žena prakticirala je paleolitsku prehranu, dok je druga skupina žena prakticirala skandinavski način prehrane koja se temelji na nordijskim nutricionističkim preporukama.


Te preporuke ažuriraju se svakih nekoliko godina, a uglavnom se temelje na cjelovitim žitaricama, nemasnom mlijeku, mliječnim proizvodima, voću, mahunarkama, ribi i biljnom ulju. Nakon šest mjeseci žene na paleo dijeti prosječno su izgubile 6,2 kilograma masti te im se struk stanjio za 11 centimetara, dok su žene na nordijskoj prehrani izgubile 2,6 kilograma, a opseg struka im se prosječno stanjio za 5,8 centimetara. No razine kolesterola i krvni tlak u obje skupine bili su identični.

Na kraju istraživanja znanstvenici su zaključili kako paleolitska prehrana ima veće pozitivne učinke od nordijske prehrane u odnosu na masno tkivo, pretilost na području trbuha i razine triglicerida u pretilih žena u postmenopauzi. Međutim znanstvenici napominju da iako paleo dijeta ubrzava gubitak kilograma u prvih šest mjeseci, gubitak na težini se usporava tijekom kasnijeg perioda. Smatra se kako je uzrok tome činjenica da paleo dijeta ima vrlo niske udjele proteina zbog nedostatka mesa, jaja, sira i mlijeka, a jedan od efekata koji se posljedično javlja je usporavanje metabolizma.