BUDITE POZITIVNI

Otkrivamo tajnu uspješnog mršavljenja

04.01.2011 u 10:04

Bionic
Reading

Odluke o novoj dijeti ili režimu vježbanja nerijetko se donose baš u prvom tjednu nove godine, no ako na vašu motivaciju utječu negativne misli, rezultat bi mogao biti upravo suprotan

Tajna uspješnog mršavljenja, kako tvrde stručnjaci, krije se u izoliranju negativnih misli i koncentriranju na to da prvo zavolite vlastito tijelo upravo onakvo kakvo jest. Pravilna prehrana i redovito vježbanje imat će slab učinak ukoliko u tu kombinaciju ne uključite i ključan sastojak – pozitivno mišljenje o samome sebi

Tako stručnjaci tvrde da je prije započinjanja dijete potrebno obaviti 'preddijetsku pripremu' koja se odnosi na postizanje da se dobro osjećate u vlastitoj koži. Naime, ukoliko niste sposobni voljeti se sada, prije nego smršavite, to nećete moći niti nakon gubitka viška kilograma.

Kako biste uspjeli zavoljeti sami sebe, od velike pomoći mogu biti i popisi na kojima ćete navesti sve stvari koje sami volite na sebi te popis stvari koje drugi vole na vama. Funkcija popisa je podizanje samopouzdanja te poticanje dobrog mišljenja o samome sebi.

Priuštite si hranu koju doista volite

Mršavljenje nerijetko fokusira pažnju na dijelove tijela kojima nismo zadovoljni, stoga bi se s vremena na vrijeme trebalo prisjetiti onih dijelova tijela koje volimo i kojima smo zadovoljni.

Jedan od preduvjeta uspješnog mršavljenja je postavljanje pravilnih ciljeva. Stručnjaci preporučuju da u vremenu kada ste opušteni dobro razmislite o razlozima zašto želite skinuti kilograme te pokušajte zamisliti kako biste se osjećati, kako biste izgledali te kakvu odjeću biste nosili s nekoliko kilograma manje. Nakon što spoznate pravi razlog zašto želite smršavjeti, odredite si dnevne i tjedne nagrade te nagrade za svakih nekoliko skinutih kilograma koje će vas poticati na ustrajanje na oštrom režimu dijete.

Podizanje raspoloženja za vrijeme dijete ponekad može biti ključno za postizanje konačnog cilja. Za dobro raspoloženje neophodno je prestati težiti savršenstvu jer je to doista nemoguće postići, te suzbijte negativne misli i nemojte podleći samokritiziranju.

Za uspješnu dijetu, kako tvrde stručnjaci, potrebno je slijediti deset zlatnih pravila

Mršavljenje je znatno teže ako se prisiljavate da jedete hranu koju ne volite. Stoga, jedite samo hranu koju volite, no pažljivo dozirajte količine.

Postavite sami sebe na prvo mjesto, a za uspješno skidanje kilograma, osim redovitog vježbanja i pravilne prehrane, potrebno je i zdravlje kojega ne treba zanemarivati.

Obroke jedite polako i prestanite jesti onoga trenutka kada ste siti
. Kako su dokazala nedavna istraživanja, ljudi koji jedu brzo čak su dva puta skloniji nakupljanju višku kilograma.

Kada osjetite potrebu za grickalicama, zastanite na trenutak i zapitajte se što vaše tijelo doista treba. Možda vam toga trenutka hrana nije primarna, već žudite za čašom vode ili možda zagrljajem.

Ponekad je iznenađujuće koliko veličina porcije može utjecati na cjelokupni režim dijete. Prevelika količina bilo koje vrste hrane nje zdrav za organizam, uključujući i salatu. Stoga se preporučuju manje, ali češće porcije.

Kao što višak kilograma nije nastao samo u jednome danu, isto tako neće moći brzo i nestati. Stoga, kada se odlučite za dijetu i vježbanje, dobro promislite o hrani koju unosite u organizam, o pokretima koje činite za vrijeme vježbanja te o već smanjenoj količini kalorija koje konzumirate i kilogramima koji se tope i rezultat neće izostati.

Nikada nemojte s uma smetnuti svoj konačni cilj
koji može biti ključni faktor koji će vas natjerati da do kraja budete ustrajni.

Strogi režim dijete ponekad je doista teško održati, stoga se nemojte osuđivati zbog jednog ili dva keksa više i malo čipsa. Jednostavno nastavite s dijetom te ubuduće budite pažljiviji.

Opuštanje je vrlo važno za cjelokupno zdravlje. Međutim, kako pokazuju nedavna istraživanja, stres može pomoći prilikom nakupljanja viška kilograma, stoga se pobrinite za dovoljno sna te vježbajte.