FORMULA ZA USPJEH

Otkrivamo tajnu savršene kajgane

26.08.2013 u 08:45

Bionic
Reading

Kajgana je jedno od jela koje gotovo svatko zna napraviti, no rijetko tko je napravi baš onako kako treba. Iako se čini nevjerojatno jednostavna, i kod pripreme kajgane dobro će vam doći nekoliko ključnih savjet, a možda otkrijete i zašto vam je kajgana suha ili pak prepuna vode

Nemojte peći na visokoj temperaturi
Ovo je vrlo važno jer se kajgana mora peći na laganoj temperaturi. Naravno, to će produljiti čitav proces, no tako ćete smanjiti rizik da jaja potamne ili se pak prepeku. Također ćete lakše moći odrediti kakvu konzistenciju želite postići, piše Huffington Post.

Nemojte prepeći
Trik kod kajgane je točno znati trenutak kada je treba maknuti s izvora topline. Stoga ju je najbolje odmah istresti iz tavice na tanjur jer će se kajgana u vrućoj tavici nastaviti kuhati te će se osušiti. Najbolje je kajganu prestati peći kada jaja još uvijek izgledaju mokro, ali ne cure.

Nemojte koristiti stara jaja
Ne samo da jaja imaju bolji okus prvi tjedan, već jaja imaju i porozne ljuske te lako mogu upijati mirise izvana te izgubiti vlažnost. Što kraće jaja stoje u hladnjaku, to bolje.

Ne zaboravite miješati
Za kremasta jaja, kajganu je potrebno često miješati. Miješanjem će se razbiti bjelanjak, dobro pomiješati s žumanjcima, te će kajgana biti mekša i u manjim komadima.

Nemojte prerano izmutiti jaja
Jaja je najbolje pjenjačom izraditi netom prije stavljanja u zagrijanu tavicu, te ih i u tavici jače promiješati. Takvim miješanjem ne samo da će se jaja dobro pomiješati, već će se smjesi dodati zrak i volumen.

Nemojte dodavati tekućinu
Bez obzira na to što možda oduvijek u kajganu dodajete mlijeko, vrhnje ili pak vodu, to zasigurno nije najbolji recept za dobru kajganu. Činjenica je da će tekućina dodana u jaja razdvojiti kajganu, a jaja će na kraju biti mokra i prekuhana.

Pripazite na veličinu tavice

Kod pečenja omleta vrlo je važna veličina tavice koju koristite, a nije dobro koristiti veliku tavicu za svega dva jajeta ili pak malu tavicu u koju jedva stane tucet jaja. Općenito, vrijedi pravilo da je za dva jajeta dovoljna tavica promjera 20 centimetara.

Nemojte prerano prestati miješati
Bez obzira na to što vam se više ne da ili pak vas ruka počinje boljeti, za vrhunsku kajganu jaja ne smijete prestati miješati sve dok ne budu posve homogena.

Nemojte prerano začiniti jaja
Da bi kajgana bilo apsolutno savršena, jaja je najbolje začiniti netom prije negoli su gotova. Aiko jaja prerano začinite, sol bi mogla razbiti cijelu smjesu te će kajgana ispasti vodenasta.