ANALIZA PSIHOLOGINJE

Otkriva našu osobnost: Što odjeća u kojoj spavamo govori o nama

21.05.2021 u 18:03

Bionic
Reading

Iz odjeće u kojoj spavamo prosječni će promatrač vjerojatno pogoditi jesmo li zimogrozni ili ne, i eventualno koje boje volimo te koje tkanine preferiramo na koži. Psiholozima će ona reći nešto više o nama i našoj osobnosti

Surađujući s trgovinom koja nudi sve za udoban san, britanska je klinička psiholginja Matilda Moffett otkrila što odjeća u kojoj spavamo zaista govori o nama.

Njeno proučavanje sugerira da su oni koji koji se pod pokrivač uvlače 'k'o od majke rođeni' vjerojatno u fazi zadovoljstva svojim vlastitim životom, dok se ambiciozne osobe odlučuju više za svilenkastije ili satenske tkanine.

Pidžama na kopčanje i kućni ogrtač ukazuju na 'organizirane' ljude, ali i na to da im nedostaje povjerenja u vlastiti život.

Doznajte što vaša omiljena odjeća za spavanje govori o vama.

Pidžama od flanela s gumbima

'Pidžama od flanela s gumbima može ukazivati na to da cijenite higijenu i svoje zdravlje', kaže klinička psiholginja i dodaje da mnogi među onima koji nose ovakvu pidžamu pokazuju snažne organizacijske vještine, ali se isto tako mogu i bojati da imaju vrlo malu razinu kontrole nad raznim situacijama.

Podsvjesno su, kaže psihologinja, pidžame od flanela s gumbima u našoj psihi povezane s bolničkim odjevnim kombinacijama, što djelomično možemo zahvaliti televiziji i industriji zabave koji dosljedno već dugo vremena za prikaz bolesnika koriste čiste flanelske pidžame. Ove asocijacije nude utjehu onima koji najviše cijene higijenu i zdravlje.

Saten i svila

Satenska ili svilena pidžama ili spavaćica mogu ukazivati na to da ste tradicionalni, ali i ambiciozni, neki čak toliko da svoju karijeru stavljaju ispred sreće. Saten i svila su predmeti prestiža i kroz povijest su odražavali veličinu i uspjeh, bilo da se radi o zavjesama, posteljini ili pidžamama i spavaćicama.

Pidžama od flisa, ogromni džemper ili ugodna pidžama

Nošenje ugodne pidžame ili prevelikog džempera, osobito onih ukrašenih likovima iz crtića naše mladosti, može ukazivati na nostalgičnu osobu. Mnogima u ovoj skupini obitelj je na prvom mjestu, a odanost i integritet ključne osobine.

Za ljude koji nose preveliku odjeću se vjeruje da se podsvjesno žele vratiti u prošlost, vrlo često u vrijeme kad su bili sretniji u životu ili u svom tijelu. Za vićinu njih to je mladost, vrijeme kad su bili u najbližem obiteljskom okruženju.

Negliže ili babaydoll

Volite li babydoll, prema psihologinji Moffett ste skloniji sebeljublju i samouvjerenosti, a težite i dobiti priznanje za svoja dostignuća u životu. Vrlo vjerojatno utjehu pronalazite kad ste u centru pozornosti. Ljudi odluke o kupnji odjeće čsto donose na temelju podsvjesnih utjecaja koji su se formirali kroz vrijeme.

Seksi donje rublje poput babydoll pidžame popularizirano je kao glamurozno i namijenjeno onima vrijednim divljenja. Kupnja i nošenje ove vrste odjeće za spavanje odražava želju neke osobe na taj način bude percipirana, a želja da vam se dive i krase često je povezana sa željom da budete priznati.

Velika majica i hlače

Prevelika majica za spavanje može ukazivati na slobodoumnu osobu kojoj ne nedostaje samopouzdanja. S osjećajem udobnosti u vlastitoj koži, cilj ovog tipa osoba je živjeti život pod vlastitim uvjetima. Velike majice, za razliku od prevelikih noćnih topića u punoj dužini, odraz su nebrige za tuđa mišljenja.

Oni koji rado spavaju u veliki majicama i hlačama sigurni su u to što jesu i kako izgledaju, bez potrebe da todokazuju drugima.

Kućni ogrtač

Kućni ogrtač može ukazivati na to da vam nedostaje povjerenja u osobni život, a mnogi koji ih nose zapravo traže zaštitni omot od problema koji ih tište. Činjenica je da su od velike pomoći kad nam je hladno, kaže psihologinja Moffett, ali uđemo li dublje u podsvijest, vidjet ćemo da oni koji se žele ogrnuti traže zaštitu od svijeta. Ovo osobito vrijedi za one koji se čvrsto umotaju u kućni ogrtač i čvrsto zategnu oko struka.

S čarapama u krevetu

Nošenje čarapa do kreveta ili u krevet može ukazivati na pragmatičnost i kontrolu mnogih aspekata života. Onima koji redovito nose čarape u krevetu može nedostajati empatije, a streme učinkovitom obavljanju svakodnevnih aktivnosti i ništa ne prepuštaju slučaju.

'Nošenje čarapa u krevet pokazuje da cijenite važne stvari u životu i ne posvećujete previše pažnje i vremena nevažnim detaljima', kaže Moffett i objašnjava da je ušteda vremena u svakodnevnoj rutini, bez obzira bilo to nošenje čarapa u krevet ili pranje zubi pod tušem, odraz osobnosti koja cijeni učinkovitost više od mnogih drugih stvari.

Spavanje bez ičega

Prema stručnjakinji, oni koji spavaju potpuno goli ukazuju na to da su u fazi 'zadovoljstva' svojim životom, a mnogi od njih ne plaše se predrasuda i svoja vlastita mišljenja cijene više nego drugi. Također, mnoge gole spavače može se opisati kao one kojima je čaša uvijek do pola puna.

Oni koji vole biti goli često se osjećaju ugodno u svom tijelu. Odjeću nosimo i zbog toga što golotinju smatramo društveno neprihvatljivom, a oni koji spavaju goli razmišljaju slično poput naturista i nudista koji se besramno ponose na svoje nedostatke jednako kao i na svoje najjače osobine.