KAD SE MOZAK IGRA S NAMA

Otkrijte sve zamke šopinga

05.02.2013 u 08:56

Bionic
Reading

Iako ste čvrsto odlučili štedjeti, čim uđete u trgovinu, sve vaše odluke padaju u vodu? Ništa čudno, šoping je složeni proces u kojemu se naš mozak igra s nama samima

Ako ste dosad mislili da je šoping jednostavna stvar, jako ste se prevarili. Šoping je zapravo komplicirani proces u kojemu vaš mozak radi puno parom. I upravo zbog

složenosti vašeg mozga nekada kupujete nepotrebne stvari, nekada ste škrti, a nekada pretjerano rastrošni. Američki stručnjaci pozabavili su se svim misterijima šopinga, a mi vam otkrivamo neke od najzanimljivijih stvari.

Unutarnja borba
Uz pomoć skeniranja mozga, istraživači su pokazali da se prilikom šopinga aktiviraju dva dijela mozga – jedan povezan s užitkom i jedan s boli. Onaj s užitkom aktivira se kada vidimo sve lijepe stvari, a onaj koji je zadužen za bol vezan je uz cijene. Ta dva područja tijekom šopinga se natječu. Kod škrtica je više aktiviran dio za bol, a kod ljudi koji vole trošiti onaj dio povezan s užitkom. Što činiti? Ako ste škrtica, kažu stručnjaci, kupujte uvijek u istoj trgovini jer ćete tako imati stvari pod kontrolom i smanjiti bol. Ako previše trošite, odlazite u različite trgovine jer će vas preveliki izbor zbuniti pa biste trebali manje kupovati.

Cjenkanje

Kako su pokazala istraživanja, ljudski mozak itekako reagira na cijene i zato se volimo cjenkati te kupovati što povoljnije. Znaju to i prodavači. Znate li ono kad vam prodaju dva za cijenu jednoga? Naš mozak odmah reagira na to i signalizira to kao povoljnu kupnju iako to katkada i nije. Psiholozi kažu kako u čovjeku postoji ta prirodna potreba da što bolje prođu, odnosno da dobiju više za manje novca. To je i podloga za veće trošenje novca.



Snaga volje

Snaga volje je nešto što je u šopingu potrebno. No, imate li je doista dovoljno da se disciplinirate? Znanstvenici su otkrili da snaga volja ne traje dugo i jako troši našu energiju. Primjerice, ako ste u procesu odvikavanja od pušenja teško da ćete se imati snage disciplinirati u kupovini. Ili ako ste na dijeti, nećete imati dovoljno volje za pametan šoping. No, rješenja ima. Snagu volje prakticirajte u malim količinama. Možete jedan tjedan samo biti na dijeti, idući polako uvodite prestanak pušenja, a s vremenom uvodite polako i disciplinu u šopingu. I budite nježni prema sebi jer, ako se budete okrivljavali, nema uspjeha.

Raspoloženje
Zasigurno već znate kako nije dobro ići u kupovinu namirnica kada ste gladni. Dio mozga zadužen za apetit i hranu tada radi punom parom. Sve vam izgleda privlačno i sve želite kupiti pa nepotrebno trošite. Usto, nije dobro ići u šoping ni kad ste depresivni, posebno u šoping odjeće. Zašto? Zato što sve vidite iskrivljeno, birate stvari koje inače ne biste i kupujete bezvoljno. Znate li one stvari u ormaru koje ste kupili, a nikad ih ne nosite? E to su stvari kupljene u depresivnom raspoloženju.