BLIC TEST

Otkrijte jeste li ovisni o Facebooku

09.05.2012 u 11:36

Bionic
Reading

Malo je tko u posljednjih nekoliko godina velike popularnosti Facebooka uspio odoljeti porivu da nešto privatno ne podijeli sa svim svojim prijateljima i poznanicima, a rezultati novog istraživanja dokazuju da Facebook doista izaziva ovisnost

Istraživanje norveškog Sveučilišta u Bergenu pod nazivom Facebook Addiction u svojim rezultatima pokazalo je da su žene sklonije razviti ovisnost o toj društvenoj mreži koja ima više od 500 milijuna svakodnevnih korisnika, piše Huffington Post.

Istraživanje također donosi upozoravajuće otkriće. Naime, znanstvenici tvrde da Facebook izaziva ovisnost po simptomima vrlo sličnu  ovisnosti o alkoholu i drogama. 'Korištenje Facebooka rapidno raste pa tako danas više ne govorimo samo o ovisnosti o internetu, već i o podskupini ovisnosti o društvenim mrežama', kaže profesorica i voditeljica istraživanja Cecilie Schou Andreassen.

U istraživanju, objavljenom u časopisu Psychological Reports, rezultati su bili prikupljeni pomoću skale od pet točaka. Nazvana Bergen Facebook Addiction Scale, navodno je prva takva ljestvica u svijetu.

U siječnju prošle godine su 423 studenta, od kojih 277 žena, bilježila svoje osjećaje u odnosu na šest izjava vezanih uz korištenje Facebooka, a odgovore su rangirali od 'vrlo rijetko' pa sve do 'vrlo često'.

Studente koji su na najmanje četiri od šest pitanja dali odgovor 'često' ili 'vrlo često' znanstvenici su procijenili kao ovisnike o Facebooku.

Cecilie Schou Andreassen kaže da su žene izložene većem riziku da postanu ovisne o Facebooku zbog svoje socijalne prirode, a njezin zaključak podupire i činjenica da žene češće koriste tu društvenu mrežu od muškaraca.

Prema nedavnom istraživanju Pew Research Centra, žene su isto tako sklonije izbrisati prijatelje s društvenih mreža poput Facebooka. Međutim, nisu žene jedine koje podliježu ovisnosti o društvenim mrežama. Naime, Cecilie Schou Andreassen otkrila je i da taj tip ovisnosti češće pogađa mlađe korisnike. Osim toga, anksiozni i nesigurni ljudi isto tako će razviti čestu društvenu prisutnost na društvenim mrežama.

Provjerite jeste li vi ovisni o Facebooku!
Na ponuđenih šest pitanja odgovarajte s 'vrlo rijetko', 'rijetko', 'ponekad', 'često' ili 'vrlo često'.

1.Puno vremena provodite razmišljajući o Facebooku ili planirajući koristiti Facebook.
2.Sve češće osjećate potrebu za korištenjem Facebooka.
3.Koristite Facebook da biste zaboravili na druge osobne probleme.
4.Bezuspješno ste pokušali smanjiti korištenje Facebooka.
5.Uznemirite se ako vam Facebook nije dostupan.
6.Toliko koristite Facebook da to negativno utječe na vaš posao ili školu.