BIJEG OD VRUĆINE

Osvježite prostor s nekoliko trikova

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U vrućim ljetnim danima ugodno ćete se osjećati u osvježavajućem interijeru svoga doma, a osim klima-uređajima, efekte ćete pojačati i načinom uređenja

Načini za brzo i efektno osvježenje prostora su različiti. Jedan od najjednostavnijih je ličenje zidova u željene boje. Preporučujemo bijelu, svijetloplavu, nijanse zelene, nježnoljubičastu… Ovo su boje koje nalazimo u prirodi, a na ljudsku psihu djeluju hladnije od drugih boja. Kao takve su idealne za ljetne mjesece. Obojiti možete samo dominantan zid u prostoru ili više njih.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Vanjska zaštita od sunca igra veliku ulogu u spuštanju unutarnje temperature prostora, no značajni su i unutarnji zastori i zavjese, pogotovo na južnim, jugozapadnim i zapadnim stranama svijeta. Prozračni zastori i zavjese u svijetlim nijansama bit će puno efektniji u postizanju osvježavajućeg ugođaja od teških i tamnih. Ukoliko ste ljubitelj ovih drugih, zamijenite ih u ljetnim mjesecima lepršavim i svijetlim.

Obloge zidova mogu značajno utjecati na ambijent i psihološki osjećaj temperature prostora. Dok se drvene obloge vežu uz tople prostorne ugođaje, kamen stvara suprotne, pa je stoga preporučljiv kao materijal u vrućim ljetnim danima, tj. u krajevima s puno toplih dana u godini. S obzirom na to da zidne obloge ne možete mijenjati jednostavno kao npr. boju zidova, postojeće obloge kombinirajte s bojama ostalih elemenata. Na taj način možete tople interijere ispunjene drvenim oblogama 'ohladiti', a one kamene dodatno osvježiti.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Uvođenje zelenila u prostor je jedan od najboljih načina za osvježenje interijera. Zelenilo možete uvesti postavljanjem pojedinačnih sobnih biljaka, stvaranjem zelenih kutaka, tj. unutarnjih vrtova ili otvaranjem pogleda prema vanjskom vrtu. Posljednje rješenje je odlično za sve one koji imaju kuću i ozelenjeno dvorište, koje se pomoću velikih staklenih stijena uvodi i u unutrašnjost. Zelenilo opušta, osvježava i podiže kvalitetu življenja.

Osvježavajuće ugođaje možete postići i svjetlosnim efektima. Uvođenjem bijele ili plave svjetlosti, koja se ugrađuje kao indirektna u elemente namještaja, psihološki ćete sniziti temperaturu prostora. Odaberite led rasvjetu koja ne isijava toplinu i ima dugi vijek trajanja. Dobar efekt ćete postići ugradnjom ovakve rasvjete u kuhinju jer je to prostorija u kojoj je temperatura zraka često povišena zbog pripreme hrane.

Odabirom materijala namještaja uspješno ćete regulirati osjećaj svježine u prostoru. Metal i staklo, kao pojedinačni ili u kombinaciji, odlično se uklapaju u ljetnu shemu kreiranja osvježavajućih interijera. Staklo je transparentan materijal, propušta svjetlost i naglašava prostornost. Stakleni komadi namještaja i u istom volumenu kao oni načinjeni od punih materijala prostor oko sebe čine većim. Prozračnost je jedna od najvažnijih elemenata za stvaranje osvježavajuće atmosfere, pa je staklo idealan materijal za postizanje tog cilja.

Metal je hladan na dodir, ali i vizualno. Najčešće se pojavljuje kao vidljivi konstruktivni dio namještaja s naglašenom dekorativnom funkcijom. Unesite metal u interijer doma kako bi pojačao osvježavajuće ugođaje. Njegova prisutnost, uz sve ostale detalje, učinit će vaš dom ugodnim za boravak u vrućim ljetnim danima!

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović-Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi