LJEPOTA UZ UDGOVORNOST

Osigurajmo pitku vodu za djecu Afrike

11.08.2009 u 11:47

Bionic
Reading

Voda je dragocjena, koristite ju samo onoliko koliko vam treba i pomozite onima koji je nemaju!

Voda je lako dostupna ljudima razvijenog svijeta, ali padne li nam na pamet dok pospani ujutro otvaramo slavinu koje 'plavo zlato' imamo? Procter&Gamble svojom Aqua kolekcijom želi skrenuti pažnju upravo na odgovorno ponašanje prema vodi te s druge strane pružiti pomoć onima kojima je to najpotrebnije putem svog humanitarnog Children’s Safe Drinking Water Programa kojim osiguravaju vodu zemljama u razvoju u kojima je problem pitke vode najizraženiji.

Od sada i svi mi možemo pomoći ovom programu i to kupnjom posebno označenih proizvoda iz Aqua kolekcije od čijeg će prihoda P&G donirati posebni pročišćivač vode – PUR kojim se od jedne malene vrećice praha može očistiti čak 10 litara vode što je dostatno za tjedan dana jednom djetetu u Africi. Uz malo više pažnje prema potrošnji vode i okolišu te odabirom ovih proizvoda možemo pomoći malim i velikim Afrikancima u njihovoj borbi za čistu vodu i opstanak.

Tuširanje, pranje kose ili zuba, friziranje i brijanje – za većinu nas ovo je dnevna rutina koju započinjemo otvaranjem slavine. Dok peremo zube, sapunamo ruke, šamponiramo kosu ili se brijemo, vodu puštamo da teče. Možda voda još uvijek lagano kapa kada izađemo iz kupaonice.

Svaki dan potratimo ogromnu količinu vode. Primjerice prilikom tri minute pranja zuba, ako voda cijelo vrijeme teče potrošimo čak 8 litara vode, no ukoliko četkamo zube i držimo za to vrijeme slavinu zatvorenom potrošnja vode se drastično smanjuje – i to na dvije litre, a ako koristimo čašu za ispiranje potrošiti ćemo i manje. Petominutnim tuširanjem potrošimo više vode nego jedna osoba u zemlji u razvoju tijekom cijelog dana. UN-ov program zaštite okoliša ustanovio je da ukoliko ostanemo pri trenutnoj potrošnji vode do 2025. čak dvije trećine Zemljine populacije moglo bi biti pogođeno nedostatkom pitke vode.

Danas je u našoj zemlji prosječna potrošnja vode po glavi stanovnika 130 litara dnevno, a skoro sav iznos potrošene vode pokriven je iz resursa pitke vode. Prosječna četveročlana obitelj koja stanuje u gradu tako dnevno potroši otprilike 600 litara vode . Usvajanjem jednostavnih rješenja svatko od nas može doprinijeti očuvanju vode. Međutim odgovorno razmišljanje i djelovanje neće naštetiti našoj ljepoti, ali će sačuvati vodu i novac.

Voda je nužna ne samo za očuvanje našeg zdravlja, već i za očuvanje naše prirodne ljepote, bilo da se radi o koži, kosi ili nekom drugom elementu. Osim što možemo sačuvati našu ljepotu koristeći proizvode iz Aqua kolekcije, ujedno možemo pomoći i djeci Afrike da dobiju čistu i pitku vodu. Ove godine i Hrvatska se pridružila Procter&Gambleovom Children’s Safe Drinking Water Programu kojim će se od 1. srpnja do 30. studenog 2009. za svaki prodani proizvod iz Aqua kolekcije - Pantene, Gillette, Camay, Wellaflex i Oral-B – posebno označen kapljicom vode, donirati paketić praška za pročišćavanje 10 litara vode, što je dostatno za tjedan dana pitke vode jednom djetetu u Africi.

Glavni cilj CSDW programa je borba protiv nedostatka sigurne pitke vode u zemljama u razvoju te smanjenje bolesti uzrokovanih nedostatkom pitke vode, sve pomoću posebno razvijenog, jeftinog te tehnološki usavršenog proizvoda. PUR prašak za pročišćavanje vode može očistiti vodu na vrlo jednostavan način. Oni koji suosjećaju s pogođenim zemljama Afrike i nerazvijenog svijeta sada mogu doprinijeti i putem svoje lokalne zajednice kako bi omogućili sigurnu i pitku vodu tisućama afričke djece.