PUTOVANJA ZA MLADE

Osamnaest vam je godina i volite upoznavati krajeve i ljude po Europi? Evo kako to možete napraviti besplatno

22.03.2023 u 09:01

Bionic
Reading

Imate osamnaest godina i želite putovati Europom, upoznavati ljude i pritom jeftino proći? Uskoro će to opet biti sasvim moguće zahvaljujući podjeli čak 35 tisuća željezničkih putnih karata koje besplatno dijeli Europska unija. Niste krivo pročitali, doista će biti besplatne, ali trebat će ispuniti neke uvjete

Program se zove DiscoverEU i dio je Erasmusa, obrazovnog projekta koji pruža mogućnost studiranja u stranim zemljama. Ovoga puta, kažu, žele potaknuti kulturne veze među mladim ljudima iz zemalja EU. Zato i jest namijenjeno osamnaestogodišnjacima koji žele upoznati europsko nasljeđe i povijest, ali i upoznati vršnjake diljem matičnog nam kontinenta.

Da bi se sudjelovalo u programu, treba se prijaviti preko internet stranice European Youth Portal, a pravo na sudjelovanje imaju svi stanovnici zemalja koje su dio Erasmus+ programa. Prijave su počele 15. ožujka, a istječu 29. ožujka pa valja požuriti. Inače, ovo nije prvi put da se provodi ovakav program, dosad je karte dobilo čak oko 200 tisuća mladih.

Prijaviti se mogu samo oni koji imaju napunjenih 18 godina 1. srpnja ove godine. Ili, još preciznije, svi rođeni između 1. srpnja 2004. i 30. lipnja 2005. Jasno, to se dokazuje već u fazi prijave identifikacijskim dokumentom. Svi, osim toga, moraju imati prebivalište u nekoj od 27 zemalja članica EU, plus građani Islanda, Lihtenštajna, Sjeverne Makedonije, Norveške, Srbije i Turske.

Nakon prve faze u kojoj se provjerava odgovarate li osnovnim uvjetima, svaki prijavljeni proći će kviz s pet pitanja s više ponuđenih odgovora, što je važno za selekcijski proces. Teme su opće znanje o Europskoj uniji i drugim inicijativama EU čija su ciljana publika mladi.

Također, trebat će izložiti svoje putničke planove - kada se planira krenuti, hoće li to biti prvo putovanje bez roditelja, što želite naučiti, kako ćete financirati ostale troškove putovanja... Važno je da u tome nema točnih i pogrešnih odgovora, niti će oni utjecati na selekcijski proces. Jasno, oni koji su ranije dobili DiscoverEU kartu ne mogu se opet prijaviti.

Kad dobitnici napokon budu proglašeni, dobit će jednomjesečne karte za putovanje bilo kada između 15. lipnja 2023. i 30. rujna 2024. Putovati se može sam, ili u grupi od najviše pet prijatelj(ic)a. U ovom drugom slučaju, njima se može podijeliti prijavna šifra kako bi se mogli registrirati.

U svojoj zemlji karta se može iskoristiti samo za jedno odlazno i jedno dolazno putovanje, ostatak se mora koristiti u bar još jednom državi uključenoj u program. Sve skupa se može putovati koliko hoćete u rasponu od jednog dana do mjesec dana, s do sedam dana potrošenih na same vožnje. Ukupna vrijednost karte bit će do 251 eura u drugoj ili ekonomskoj klasi. Također, svi putnici dobit će jednogodišnju Europsku karticu za mlade (European Youth Card - EYCA) koja osigurava popuste za posjete kulturnim ustanovama i događanjima, te razne druge aktivnosti od obrazovnih do sportskih, jeftiniji smještaj i hranu i štošta drugo širom EU.

I na koncu, kako će se među kandidatima izabrati dobitnici? Prvo, prema raspoloživom budžetu organizatora i prema točnosti odgovora na spomenuti kviz. Svakoj zemlji namijenjen je određeni broj karata, Hrvatska će ih dobiti 322. Ako se prijavi manji broj kandidata, višak će se 'preliti' drugim zemljama. Ako ih se prijavi više, vrijedi pravilo 'bržeg prsta', odnosno što se prije prijavite veće su šanse za prolaz. Selekcijski proces završava u svibnju, kada će dobitnici biti obaviješteni, i povezani s agencijom koja će voditi poslove oko rezervacija i plaćanja.

Svi putnici postat će Ambasadori DiscoverEU programa, čime ih se potiče da izvješća o svojim putovanjima objavljuju na društvenim mrežama, ili pak prezentacijama u školama i općenito svojoj zajednici. Dobit će i aplikaciju kojom će kreirati mapu putovanja, sa statistikama o broju vožnju, posjećenih zemalja, sve do uštede na emisijama ugljičnog dioksida, sve dijeljivo na društvenim mrežama. Na kraju će morati ispuniti i završnu anketu.