MEĐU TOP 10

Condé Nast izabrao najbolje europske gradove s plažama, pogledajte koji je hrvatski predstavnik na listi

21.02.2023 u 08:56

Bionic
Reading

Među motivima za putovanje uživanje na plaži i 'city break' ulaze u red najpopularnijih. Poznati turistički magazin Condé Nast Traveller, najodaniji luksuznim putovanjima, odlučio je naći 'zlatnu sredinu' za ljubitelje obiju vrsta i napravio svoju listu 10 najboljih europskih gradova s plažama

Na popisu su gradovi, kako to opisuju u CNT-u, koji nude oboje: 'živ gradski život uz plaže na kojima možete baciti ručnik i odmarati se uz zvuk razbijanja valova'. U birano društvo uvršten je i jedan hrvatski, najveći dalmatinski grad Split, koji se i inače voli dičiti dugom obalnom crtom koja je najvećim dijelom - ne računajući gradsku luku - više nego pogodna za kupanje.

Počnimo stoga s CNT-ovim opisom domaće nam uzdanice. Dakle CNT reklamira Split kao grad za zaljubljenike u povijest, s njegovom baštinom u rasponu od Dioklecijanove palače do danas. Ističu i brojne restorane u povijesnoj jezgri oslobođenoj automobila, makar bi bilo lokalnih izbora mnogo zanimljivijih od istaknute zalogajnice s meksičkom kuhinjom. Isto tako, bez obzira na solidnu čistoću mora, valja se nadati da neće mnogo turista poslušati savjet poput 'oni nestrpljiviji mogu skočiti u more uz gradsku šetnicu'. Kažu i da su hrvatske plaže uglavnom kamenite, pa preporučuju odlazak na Bene na Marjanu zbog pješčanog morskog dna, a začudo, u opisu preskaču Bačvice, Kašjune i druge popularne gradske plaže.

Krenimo dalje. Prvi na popisu je glavni portugalski grad Lisabon. Za njega u časopisu kažu da je prikladan za sve one koji žele uživati cijelu godinu u suncu i moru. Preporučuju smještaj u Bairro Altu, ako želite nešto bučniju varijantu lokalnog života s brojnim barovima i restoranima, ili pak u mirnoj Alfalmi. Kako je Lisabon zapravo na rijeci, do najbliže plaže se treba malo potruditi. Praia de Carcavelos je otprilike pola sata udaljena od grada i dostupna je javnim prijevozom, a 45 minuta od grada nalazi se surferska atrakcija Praia de Guincho.

Za Barcelonu autori izbora kažu da je najbolji izbor za zaljubljenike u sunčanje koji ne vole mirovati. Preporučuju veliku plažu Barceloneta s brojnim barovima i restoranima, posebno u uličicama tog dijela katalonske metropole s obiteljskim tapas barovima i pekarama. Sjeverno od Barcelonete je Nova Icaria, još jedna pješčana plaža vrijedna posjeta.

Glavni grad Danske rijetkima će biti asocijacija na plaže, ali i on zaslužuje ulaz na ovu listu. Prvo, ljeta na sjeveru Europe donose i do 17 sati danjeg svjetla, a temperature su na ugodnih dvadesetak stupnjeva. Zbog toga i stanovnici Kopenhagena vole nakon oštre zime zauzeti svoje mjesto na obližnjim plažama. Popularna je, recimo, plaža Amager, do koje se dolazi kratkom vožnjom od centra. To je umjetna laguna s četiri kilometra pješčane plaže i morem u kojem se hrabriji i okupaju. Ako vam prija hladnije more, može se plivati i na Bryggeu, području oko luke u Kopenhagenu.

  • +3
Gradovi s plažama Izvor: Profimedia / Autor: - / Huber images / Profimedia

Širokim masama manje razvikana destinacija na listi je Bodrum, grad od oko 35 tisuća stanovnika u jugozapadnoj Turskoj. U drevnim vremenima bio je poznat kao Halikarnas i slavan zbog grobnice vladara Mauzola, jednog od sedam čuda antičkog svijeta, po kojem se sve takve grobnice do danas zovu mauzoleji. Ono zbog čega je izabran na top listu CNT-a je popularnost među vlasnicima superjahti i celebrityjima svih vrsta koji vole sjediti u kafićima uz more ili klubovima na plažama. Kao wellness raj ističe se Kaplankaya.

Napulj je poznat po zagušenim ulicama i ludoj atmosferi, prometu koji kao da teče bez ikakvih pravila. No kad popusti vrućina, treba otići prema jugu, do Napuljskog zaljeva, i uživati u tamošnjim plažama od crnog pijeska s Vezuvom u pozadini.

Od talijanskih gradova CNT je na popis uvrstio i Trst, koji naizgled ne nudi ni mali dio onoga što nude poznatije destinacije na Apeninima. No ljudi u taj grad itekako putuju, iz razloga drukčijih od onih koje znamo iz vremena Jugoslavije. Oduvijek su u Trst dolazili pisci, umjetnici i drugi slobodoumniji ljudi, privučeni obalnim gradom na sjeveru Jadrana. I današnji posjetitelji i lokalci vole tražiti osvježenje na plažama oko njega. Inače, ako niste znali, Trst je talijanski šampion po količini ispijene kave.

Čast Azurne obale u CNT-ovom izboru brani Nica, premda nije prvi izbor onima koji idu u te krajeve ne bi li osjetili nešto od glamura Francuske rivijere, njima su privlačniji susjedni St. Tropez i Cannes. No časopis izdvaja Nicu zbog njezinog talijanskog štiha, sunca, boja, starinskih šetnica uz more načičkanih šarenim suncobranima i šljunčanih plaža na kojima mnogi vole provoditi popodneva.

Drugi španjolski predstavnik na listi je San Sebastián, iznimno popularna gurmanska destinacija, grad u kojem restorani danas drže čak 17 Michelinovih zvjezdica, a svuda u povijesnoj jezgri mogu se vidjeti popularni pinxtos barovi s dobrom atmosferom i lokalnim vinima i tapasima. Dvije najpopularnije plaže su velika La Concha i među lokalcima znatno popularnija Zurriola, koja je tiša i odlična za promatranje surferskih vratolomija.

Drugi po veličini portugalski grad Porto također se našao na CNT-ovoj listi, premda ni on, kao ni Lisabon, nije na moru. No po atmosferi i načinu života kao da jest. Osim prekrasnog grada ispunjenog lokalnom arhitekturom i odličnim restoranima te kušaonicama porta, tramvaj će vas za dvadesetak minuta odvesti do obala Atlantika s nekim od najboljih europskih plaža.