RANI SIMPTOMI

Osam prvih znakova trudnoće

09.09.2013 u 16:02

Bionic
Reading

Gotovo svaka žena si je barem jednom u životu postavila pitanje je li baš ovaj mjesec taj mjesec? Ili je samo ono vrijeme u mjesecu – opet? Jesu li to što osjeća prvi znakovi trudnoće – ili prvi znakovi PMS-a?

Za dobivanja odgovora na pitanje 'Jesam li trudna?' najvažnije je strpljenje i vrijeme. No, upravo je to ono najteže – čekati i ne znati. Najbrži način da saznate odgovor je pričekati vrijeme kada očekujete mjesečnicu i upotrijebiti kućni test za trudnoću. No, za one koji ne mogu čekati, knjiga 'Što očekivati prije trudnoće' autorica Heidi Murkoff i Sharon Mazel u izdanju V.B.Z.-a otkriva sitne, ali važne prve znakove trudnoće.


Mnoge žene na početku trudnoće osjećaju umor
Bolne dojke
Dojke su često prvi dio tijela koji dobije obavijest o trudnoći, barem prvi dio koji možete opaziti, tvrde autorice knjige 'Što očekivati prije trudnoće'. Reakcija dojki na trudnoću razlikuje se od žene do žene, ali dojke u ranoj trudnoći mogu biti osjetljive, bolne, otečene, a nerijetko možete osjećati peckanje. Ti se znakovi katkad mogu pojaviti za nekoliko tjedana. Promjene su katkada vrlo velike, a katkada suptilnije. Međutim, dojke u ranoj trudnoći ne razlikuju se puno od dojki u PMS- u, no postoji trik. Naime, autorice knjige tvrde da pozornost treba obratiti na promjene areola koje pod utjecajem hormona trudnoće mogu vrlo brzo poprimiti tamniju boju.

Učestalo mokrenje
Česta potreba za mokrenjem može se pojaviti vrlo rano u trudnoći – najčešće dva do tri tjedna nakon začeća. To je zato što bubrezi trudnice moraju raditi 'prekovremeno' kako bi očistili otpadne tvari iz krvi kad se pojavi dijete. Nadalje, maternica počinje rasti već na samome početku trudnoće, a budući da je još nisko u zdjelici, pritišće mokraćni mjehur te izaziva potrebu za mokrenjem. Naravno, učestalo mokrenje može biti i znak da ste samo povećali unos tekućina u tijela ili da možda imate infekciju mokraćnih putova. Naime, svaka trudnica je drukčija i univerzalna pravila su vrlo teško primjenjiva.

Povišena bazalna temperatura
Ako već nekoliko mjeseci pratite svoju prvu jutarnju temperaturu, vjerojatno ste prilično dobro upoznati s njezinim usponima i padovima. Porast bazalne temperature događa se neposredno nakon ovulacije, zahvaljujući porastu razine progesterona. Čim razina progesterona padne, obično u vrijeme mjesečnice, tjelesna temperatura također pada. No, u slučaju trudnoće, razina progesterona ne pada, što znači da se bazalna temperatura ne snižava.

Umor
Rana trudnoća, što uključuje prva četiri mjeseca, u pravilu buduću mamu čini tromom, pospanom i zaljubljenom u kauč. To je zato što se tijelo priprema za razvoj djeteta, za što je potrebno mnogo energije. Bujica novih hormona koji struje tijelom također crpe energiju, a niža razina šećera, niži krvni tlak i brži metabolizam također mogu smanjiti energiju.

Mučnina
Simptom mučnine može se pojaviti rano, u nekim slučajevima već nekoliko dana nakon začeća, iako je vjerojatnije da će se pojaviti četiri tjedna poslije, otprilike u šestom tjednu trudnoće i, po mogućnosti, nestati do kraja prvog tromjesečja. Iako su za jutarnje mučnine odgovorni trudnički hormoni, ne doživljava ih svaka buduća majka.

Preosjetljivost na mirise
Neke novopečene trudnice tvrde da im se osjetilo njuha vrlo rano pojačalo – što može biti prouzročeno povećanom količinom estrogena u ranoj trudnoći. Ako vaš nos postanje osjetljiviji, moguće je da ste trudni, no neke žene to pojačavanje njuha doživljavaju i tijekom PMS-a.

Osjećaj napuhnutosti može se pojaviti vrlo rano u trudnoći
Napuhnutost
Osjećaj napuhnutosti može se pojaviti vrlo rano u trudnoći, iako se vrlo teško razlikuje os od napuhnutosti prije mjesečnice. No, ako se radi o trudnoći, simptomi napuhnutosti prouzročeni su hormonima koji se luče u ranoj trudnoći, napose progesteronom. Hormoni usporavaju rad probavnog sustava, pa nastaje osjećaj napuhnutosti.

Cervikalna sluz
Jedan od prvih znakova trudnoće može biti i promijenjena cervikalna sluz. Ukoliko ona postane kremasta i ostane takva i nakon ovulacije, to je dobar znak da ćete proći i sljedeći test – onaj na trudnoću.

Naravno, nijedan od ranih simptoma trudnoće nisu sigurni da kućni test za trudnoću i potvrda ginekologa, a kako i same autorice knjige 'Što očekivati prije trudnoće' tvrde, svaka trudnica i trudnoća je drukčija i posebna, te je primjena univerzalnih pravila otežana.