lijepi, a opasni

Oprez, neka vas lijep izgled ovih biljaka ne zavara: Invazivni korov lako se može kamuflirati kao cvijeće u vašem vrtu

18.04.2022 u 21:32

Bionic
Reading

Iako izgledaju vrlo lijepo i privlačno, neka vas izgled ovih biljaka ne zavara. Naime većinu ovih korova ljudi nerijetko zamijene za jednogodišnje biljke i trajnice, a ako se ne drže pod kontrolom, u tren oka mogu zagušiti i onemogućiti rast ostalih sadnica u vrtu

Ako ne znate o kojoj je sorti riječ, ljepotu je lako pronaći i u korovu. Stručnjaci iz centra za javni vrt i hortikulturu u New Yorku kažu da većina korova ima iste kvalitete kao i većina trajnica koje volimo. On cvjeta, žudi za suncem i vodom, a ima i sposobnost sezonskog rasta svake godine. Ono što neku biljku čini korovom u velikoj mjeri ovisi o geografiji, korištenju zemljišta i osobnim preferencijama.

No korov može biti poprilično opasan u kućnom vrtu, a najrazornije sorte znaju se zakamuflirati među biljkama u čiju ste sadnju i njegu uložili vremena i truda. Korov se s ostalim biljkama u vrtu natječu za svjetlost, prostor, vodu i hranjive tvari u tlu. Neke vrste napadaju druge biljke ispuštajući kemikalije koje onemogućuju rast njihovih susjeda, a taj fenomen naziva se alelopatija. Stručnjaci kažu da korov često raste na istom području svake godine. Stoga je upoznavanje s njegovim specifičnim vrstama u vrtu jedan od najboljih način predviđanja problema u budućnosti.

Kako spriječiti rast korova u vrtu?

Često provjeravajte svoje cvjetne gredice, a kada uočite korov, najbolje ga je iskopati i ručno ukloniti. To je zapravo jedini način uklanjanja bez oštećenja drugih sadnica, grmlja i cvijeća. Poznavanje životnog ciklusa određenog korova može vam pomoći da ga bolje kontrolirate.

Biljke koje su korov, a uopće ne izgledaju tako

Tušt

Službeno poznat kao Portulaca oleracea, ovaj korov je višegodišnji sukulent i zahtijeva vrlo malo za rast i bujanje. Naziva se još i portulak, a u vrlo kratkom vremenu može preuzeti vrt i zauzeti sve dostupne površine. Kako biste spriječili da tušt napada ostale kulture u vašem vrtu, stručnjaci predlažu da ga posadite u odvojenu lončanicu i tako lako zadržite na jednom mjestu.

Amarant

Amarant lako postaje jedna od vizualno najatraktivnijih biljaka u vrtu zbog upečatljive grimizne boje. No ako nije ukrasne prirode, može brzo postati teška za rukovanje. Varijanta korova zove se Amaranthus albus, poznatija kao trbušovita trava ili svinjarka, i uopće nije crvene boje. Ova invazivna varijanta korova širi sjeme tako što će se odlomiti sa stabljike i raspršiti ostatkom vrta.

Bodljikava salata

Ovaj invazivni korov nerijetko se brka s divljim makom jer su im cvjetovi zapanjujuće slični. Ali bodljikava salata zapravo može biti prilično opasna za kućne ljubimce i ostale životinje jer sadrži lactucarium, prirodni sedativ koji kod njih uzrokuje mahnitost.

Tekoma

Budući da su cvjetovi ove biljke jako lijepi, mnogi vrtlari dopuštaju da se tekoma raširi po njihovom vrtu bez znanja o tome da se radi o invazivnoj vrsti. Tekome imaju sposobnost gušenja mladih sadnica u vrtu, a rastu u obliku loze i proizvode mahune koje potom mogu pustiti stotine sjemenki u zemlju. Vitice vinove loze brzo se šire i mogu ugušiti čak i stara otporna stabla.

Poljski slak

Convolvulus arvensis često se zamjenjuje za ipomeju ili petuniju jer ova vrsta cvate lijepim bijelim cvjetovima. No stručnjaci napominju da je cvijeće ipomeje obično plave boje dok su petunije dostupne u raznim nijansama.

Žljezdasti pajasen

Kada je mlad, ovaj korov nalik paprati lako se može zamijeniti za kiseli ruj, koji proizvodi živahne crvene cvjetove u obliku bobica. Ono što počinje rasti kao mlada sadnica s nekoliko listova zapravo može izrasti u pravo drvo, a budući da lako uspijeva na različitim vrstima tla, važno ga je što prije ukloniti.

Zlatica

U ruralnim područjima Ficaria verna lako izraste u vrtu, a kada procvate, lako se može zamijeniti za močvaru kaljužnicu. Prilikom cvatnje listovi u obliku srca ustupaju mjesto izrazito sjajnim svijetložutim laticama.