OPREZNO S NJIMA

Prekrasne, ali i otrovne: Ako imate psa, pažljivo birajte vrtne biljke jer su neke vrlo opasne za ljubimce

10.04.2022 u 16:20

Bionic
Reading

Proljeće je idealno vrijeme za uživanje na otvorenom, a na suncu i ugodnim temperaturama uživaju i četveronožni prijatelji. Međutim, iako prekrasan, vrt može skrivati brojne opasnosti za slatke njuškice pa je svakako preporučljivo pažljivo birati koje biljke sadite jer su neke vrste otrovne za pse

Kako znati i prepoznati što je sigurno, a što opasno u biljnom svijetu? Popis otrovnog cvijeća, grmlja, drveća i vinove loze proteže se na stotine vrsta, a uključuje mnoge vrlo popularne među vrtlarima. Ako imate četveronožnog prijatelja, svakako proučite ovu listu najčešćih otrovnih biljaka za pse te simptoma koje mogu izazvati.

Azaleja

Ovi listopadni ili zimzeleni grmovi u toplim mjesecima cvjetaju u ružičastim i grimiznim nijansama. Prekrasne i raskošne azaleje s obiljem jarkih cvjetova prekrasan su ukras svakog vrta, no kod pasa mogu uzrokovati povraćanje, proljev, slabost i zatajenje srca.

Begonija

Ove tropske cvjetnice imaju upečatljive listove i prekrasno obojene latice. Ljeti se mogu uzgajati na otvorenom, a tijekom hladnog perioda potrebno ih je unijeti. Stoga s njima valja biti na oprezu čitave godine. Iako su popularne, ispod spektakularnog lišća skrivaju se otrovni dijelovi koji mogu dovesti do povraćanja ljubimaca.

Narcisa

Svijetložuti ili bijeli cvjetovi krase većinu vrtova u proljeće. No ove višegodišnje lukovice, unatoč svom veselom izgledu, otrovne su i u malim količinama. U manjoj količini mogu uzrokovati povraćanje i proljev, a veći unos može izazvati konvulzije i srčanu aritmiju.

Naprstak

Nazvane po svojim cvjetnim zvončićima koji nalikuju naprscima, metalnoj kapici koja se stavlja na vrh prsta i kojim se potiskuje igla prilikom šivanja, ove cvjetnice dolaze u nizu boja i mogu poprilično narasti. Krase ih prekrasni šareni cvjetovi, no važno je znati da su svi dijelovi cvijeta otrovni. Trovanje može uzrokovati srčanu aritmiju i zatajenje srca, povraćanje, proljev, pa čak i smrt.

Hortenzija

S velikim cvjetnim glavicama, ovi elegantni cvjetni grmovi mogu cvjetati u nijansama ružičaste, lavande i plave, a sve te boje nerijetko se izmiješaju na jednoj biljci. No iako prekrasne hortenzije mogu donijeti dugu boja u vrt, mogu dovesti i do povraćanja i proljeva kod pasa.

Začinsko bilje

Bilje poput lavande, limunske verbene, mente i origana idealno je za vrt, ali držite psa podalje od ovih sorti ili riskirajte povraćanje ili proljev.

Ljiljan

Ljiljani oduzimaju dah svojom ljepotom. Imaju velike i upadljive cvjetove, često u obliku trube, koji cvjetaju na visokim stabljikama i dolaze u upečatljivim bojama. Određene vrste ovog šarenog cvijeća su otrovne, uključujući amarilis, kalu, đurđicu, iris, plameni ljiljan i spatifilum. Simptomi se razlikuju ovisno o biljci, ali mogu uključivati povraćanje, proljev, napadaje i komu.

Oleander

Ovaj grm ili malo stablo cvjeta u raznim sjajnim bojama. Nije zahtjevan po pitanju održavanja te predstavlja sjajan dodatak vrtu, međutim može biti opasan za znatiželjne četveronožne prijatelje. Važno je znati da su svi dijelovi biljke otrovni i mogu dovesti do bolova u trbuhu, proljeva i smrti.

Rododendron

Od rasprostranjenog pokrivača do stabla visokog i do 30 metara, ove drvenaste i zapanjujuće biljke dolaze u stotinama vrsta i nizu boja. Rododendroni su popularni izbori za vrt, no čak i nekoliko listova kod životinja može uzrokovati ozbiljne simptome, uključujući povraćanje, proljev, kardiovaskularni kolaps, komu i smrt.

Rajčica

Ova popularna dvorišna kultura osim ukusnog ploda ima bujno lišće. Rajčice izgledaju primamljivo u vrtu, ali kod pasa mogu uzrokovati ozbiljne gastrointestinalne smetnje, depresiju i slabost te usporiti rad srca.

Tulipan

Prekrasni vjesnici proljeća s cvjetovima u boji dragulja mogu biti zgodan dodatak vrtu, no također valja imati na umu to da toksini, osobito sadržani u lukovici, mogu dovesti do povraćanja, depresije i proljeva.

Stolisnik

Ova izdržljiva trajnica daje čvrsto zbijene cvjetne glavice u bijeloj, ružičastoj, crvenoj ili žutoj boji, smještene na vrhu papratnog lišća. Stolisnik je možda lako uzgajati, ali ako ga posadite u vrtu, imajte na umu to da može uzrokovati povraćanje i proljev kod pasa.