prekrasna mjesta

Ovo su najljepši vrtovi na svijetu, a svoje mjesto na karti našla je i jedna zelena oaza iz Hrvatske

06.04.2022 u 09:11

Bionic
Reading

U cilju pronalaska najljepših javnih vrtova, onih čija ljepota oduzima dah te koje se doista isplati posjetiti HouseFresh je analizirao recenzije na Tripadvisoru za gotovo 1000 znamenitosti kako bi pronašao najslikovitije javne vrtove. Ovo je lista najljepših zelenih oaza na svijetu koje se svakako isplati posjetiti

U Europi talijanska renesansa je uvela koncept javnog vrta, no potrajalo je sve do 19. stoljeća kako bi popularnost vrtova i ljepota koju nude zahvatila u druge zemlje. A u SAD su javi vrtovi stigli nešto kasnije nego u Europu. Danas se botanički vrtovi svih oblika i veličina nalaze u najrazličitijom kutovima svijet, a neki predstavljaju i istinske turističke atrakcije.

Oduševljavaju ljepotom i biljno raznolikošću, a njihova ljepota, prožeta spojem spokoja i otkrivanja, doista nadahnjuje. Teško je prebrojati i spomenuti sve današnje botaničke vrtove na svijetu, no neki se svojom ljepotom i dojmljivošću doista izdvajaju te ih se svakako isplati posjetiti.

'Tijekom život spoznao sam da lijepe javne površine, zajedno s glazbom, imaju najsretniji utjecaj na ublažavanje nereda i razvrata, kriminala i tajnih poroka', izjavio je dizajner krajolika Andrew Jackson Downing 1848.

Danas botanički vrtovi predstavljaju važna mjesta utisnutu u središta urbanizacije, a u nekoliko koraka uvode nas u svijet krajobraznog dizajna i prirodnih čuda. Nude obrazovanje ako to želite i meditaciju ako vam je potrebna, šetnju i predah od napornog dana. A kada putujete, ti vrtovi skrivaju lokalnu povijest, dizajn i autohtoni biljni svijet daleko od gradske vreve ili plaže.

Pretražujući riječ 'beautiful' (lijep) u recenzijama na Tripadvisoru za gotovo 1000 znamenitosti HouseFresh je detektirao najljepše vrtove diljem svijeta, one u kojima su turisti najviše uživali.

Ključna saznanja koje su otkrivena ovom studijom mogu se sažeti u nekoliko točaka:

  • Vrtovi uz zaljev (Gardens by the Bay) u Singapuru najljepši je javni park na svijetu, s čak 12.385 spominjanja riječi 'lijepo' na Tripadvisoru.
  • Bellagio konzervatorij i botanički vrt je najljepši javni park u SAD-u, s 5.706 spominjanja.
  • Sedam od 20 najljepših javnih parkova u ovoj studiji nalazi se u Europi.
  • Luksemburški vrtovi u Francuskoj je najljepši javni park u Europi (6.818 spominjanja).

Također, na listi najljepših vrtova našla se i jedna zelena oaza smještena u samom centru Zagreba. Naravno, riječ je o Botaničkom vrtu PMF-a, omiljena destinaciji zagrebačkih šetača, ali i brojnih turista u posjeti gradu Zagrebu.

Singapurski vrtovi uz zaljev, nesumnjivi pobjednici ove liste, prostiru se na 250 hektara, a sastoji se od tri vrta uz obalu. Onaj najveći, Bay South Garden (130 hektara), dizajnirao Grant Associates. Vrt predstavlja hortikulturnu i vrtnu umjetnost, zastupljen je zapanjujući niz biljnih vrsta i flore, a u njemu se nalazi i najveći staklenik na svijetu.

Top 10 najljepših vrtova na svijetu:

Vrtovi uz zaljev (Gardens by the Bay) Singapur, 12,385 spominjanja ključne riječi 'lijep'

Botanički vrt Majorelle, Maroko, 8,187 spominjanja ključne riječi 'lijep'

Luksemburški vrtovi, Francuska, 6,818 spominjanja ključne riječi 'lijep'

Bellagio konzervatorij i botanički vrt, SAD, 5,708 spominjanja ključne riječi 'lijep'

Singapurski botanički vrt, Singapur 5,364 spominjanja ključne riječi 'lijep'

Vrtovi Butchart, Kanada 5,022 spominjanja ključne riječi 'lijep'

Kings park i botanički vrt, Australija 4,451 spominjanja ključne riječi 'lijep'

Kraljevski botanički vrt, Australija, 3,857 spominjanja ključne riječi 'lijep'

Tivoli, Danska 3,806 spominjanja ključne riječi 'lijep'

Bostonski javni vrt, SAD, 3,723 spominjanja ključne riječi 'lijep'