funkcionalno i moderno

Opremanje sobe za goste: Odlične ideje za male sobe koje mogu biti radni i dječji prostor

22.06.2021 u 21:05

Bionic
Reading

Ako u kući ili stanu imate dovoljno prostora za gostinjsku sobu, to je odlično, no svejedno biste prilikom uređivanja trebali praktično razmišljati. Preporučljivo je dio prostorije namijeniti odlaganju stvari te kupovati višenamjenski namještaj. Naime vrlo često je gostinjska ujedno radna soba pa su pažljivo biranje namještaja i promišljeno uređivanje itekako dobrodošli

Prije nego što započnete s uređenjem gostinjske sobe morate odrediti koja je soba najprikladnija za posjetitelje. Ako u kući ili stanu imate dodatnu sobu koja je dizajnirana upravo za to, onda to znatno olakšava čitav proces. Međutim ako morate kombinirati dječju ili radnu sobu s gostinjskom, morate biti kreativni i osloniti se na praktičan namještaj.

Što sve treba imati gostinjska soba?

Kada govorimo o namještaju, centralni dio gostinjske sobe, baš kao i u glavnoj spavaćoj sobi, čini krevet. U ovom slučaju svakako valja birati modele koji štede prostor. U najboljem slučaju, krevet za goste trebao bi biti višenamjenski i ne služiti samo kao mjesto za spavanje, već i kao, naprimjer, prostor za odlaganje. Odličan izbor su kreveti s integriranim ladicama, a dnevni krevet s izvlačnom stranicom, koji se može koristiti kao krevet za jednu osobu ili kao bračni krevet, savršen je za opremanje manje gostinjske sobe.

Ako vam ne nedostaje prostora za odlaganje, vrlo korisni mogu biti kauč ili sofa na razvlačenje. Iako u pravilu nisu udobni poput pravog kreveta, imaju tu prednost da tijekom dana mogu poslužiti kao ugodno mjesto za sjedenje i odmaranje, izgledaju elegantnije, štede prostor i čine izgled prostorije znatno urednijim. Preklopni kreveti dobar su odabir u slučaju kada vam gosti nisu česti, a soba se u prvom redu koristi za druge namjene. Sklopivi kreveti ili futonski madraci također su popularne alternative, no oni su često prilično neugodni za spavanje i stoga namijenjeni samo za kratke posjete.

Ostali namještaj u gostinjskoj sobi

Uz krevet je obavezna garderoba, a ako nemate prostora za veliki ormar ili klasičnu garderobu, dobra je alternativna kombinacija komode (za donje rublje, čarape, džempere i majice) te galerijska šina (za jakne, bluze, haljine i hlače). Bez obzira koju varijantu odabrali, najvažnije je da gosti mogu raspakirati prtljagu i spremiti ili objesiti odjeću.

Također je vrlo praktično smjestiti mali radni stol, posebice ako se ista prostorija koristi i kao radna soba. Dobar izbor je stol s pretincima ili ladicama za spremanje sitnica, uredskog materijala i papira. Također je obavezna udobna uredska stolica.

Završni dodiri u sobi daje noćni ormarić, uz lijepu stolnu svjetiljku i ugodan tepih. Kako bi se gosti osjećali što ugodnije, možete nabaviti i samostojeći stalak za vješanje odjeće, pogotovo ako nemate prostora za prostranu garderobu. Ono što svakako treba dočekati goste su svježi i meki ručnici, po mogućnosti jedan mali i jedan veći za svakog gosta.

Praktični savjeti i ideje za stvaranje više prostora za odlaganje u gostinskoj sobi

Dovoljno prostora za odlaganje presudno je u malim stanovima, a isto vrijedi za gostinjsku sobu. Uz višenamjenski krevet s ladicama, izvrsne su, naprimjer, kuke i vješalica na vratima i zidnim policama jer se na taj način prostor optimalno koristi. Ako u sobi imate klasičan krevet bez ladica, prazan prostor lako možete dobro iskoristiti nabavkom velikih, ali relativno niskih plastičnih kutija u koje možete spremiti posteljinu, ručnike ili sezonsku odjeću.

Na što još treba obratiti pažnju?

U malim sobama ne igra ulogu samo prostor za odlaganje, ova tri savjeta također će vam dobro doći:

Postavite prioritete: kakve su potrebe vaših gostiju? Koja je glavna svrha male sobe? Na što se trebate usredotočiti prilikom uređenja? To su bitna pitanja na koja morate znati odgovor prije uređenja.

Razmišljate o okomitim rješenjima: ako je prostor vodoravno ograničen, učinkovit dizajn koji zauzima prostor na zidu je najbolje rješenje. Ugradbeni ormarići, police koje sežu do stropa ili lampe koje su pričvršćene na zid umjesto da stoje na stolu ili noćnom ormariću u ovom slučaju mogu biti odlična rješenja.

Odaberite praktičan namještaj: ovdje nije važan samo prostor za odlaganje, naime namještaj koji odaberete trebao bi biti i praktičan. To znači da su uvijek bolji izbor nježniji i laganiji komadi namještaja jer ih je lakše pomaknuti i prenamijeniti kada želite pretvoriti radnu sobu u gostinsku i obrnuto.

Što u slučaju kada nemate prostora za odvojenu gostinjsku sobu?

Iako nemate odvojenu radnu sobu, gosti i dalje mogu ugodno prenoćiti u vašem domu. Pregrada, bilo da je u obliku zaslona, police ili zavjese, u trenu će dati malo privatnosti. U tom slučaju dobar izbor su i velike modularne sofe jer zahvaljujući različitim modulima mogu se pretvoriti u udoban krevet.

Opremanje sobe za goste – istovremeno moderno i funkcionalno

Ako vam nedostaje inspiracije za kreativno uređenje gostinjske sobe, ove ideje dobro će vam doći.

Svijetle i pastelne boje vizualno povećavaju prostor te ga čine prozračnijim i ljepšim.

Pomoću nekoliko ukrasnih jastuka dnevni krevet ili kauč na razvlačenje izgledat će jako ugodno.

Savršena usklađenost – uz dobro osmišljen dizajn, kućni ured može odlično funkcionirati i kao gostinjska soba.

Mudrim iskorištavanjem svakog kutka namještaj neće stvarati izgled prenatrpanosti, već ugodne i privlačne atmosfere.

Povišeni kauč na razvlačenje štedi prostor - a također može izgledati dobro!

Savjet koji je dobro imati na umu: to što ova prostorija nije vaša spavaća soba ne znači da trebate zanemariti ukrase. Zrcalo, sobna biljka ili lijepa slika vrijede zlata i zajamčeno će gostima pružiti osjećaj dobrodošlice.

Uski stol također može poslužiti kao toaletni stolić za goste.

Dekoracija i funkcionalnost u jednom: uzglavlje kreveta može biti praktično iskorišteno i vrlo stilski dotjerano.

Dnevni krevet može biti ne samo praktičan, već i izgledati vrlo šik.