mjere opreza

Opekla vas je meduza? Evo što trebate učiniti

06.07.2023 u 10:35

Bionic
Reading

Koliko su fascinantne izgledom, toliko imaju i neko čovjekovo strahopoštovanje. U dubrovačkom akvatoriju ovih dana caruju meduze, a njihovi bliski susreti s čovjekom često dovode do opeklina koje treba pravilno tretirati

Svako ljeto u nekom dijelu Jadrana pojave se i meduze, a svake se godine i pojedini kupači susretnu s izazovom opeklina od ovih zanimljivih morskih životinja. Ove godine pojavljuju se češće nego inače, a zato i vrijedi ponoviti kako postupiti nakon susreta s njima.

Prilikom susreta čovjeka i meduze, na čovjekovoj koži ostaje otrov meduze koji izaziva bol koju mnogi opisuju kao bol koju osjetimo kada se jako opečemo. Na opečenom mjestu često se pojavi crvenilo ili osip, oteklina, ali i mjehurići.

Stručnjaci savjetuju da opečeno mjesto ne trljate kako time ne biste otrov poslali dublje u kožu, već da mjesto isperete morskom vodom. Pritom je dobro napomenuti da kožu ne ispirete slatkom vodom jer ćete tako pojačati bol. Ukoliko se nalazite na plaži, na bolno mjesto možete prisloniti i topli kamen (topli, ne vrući kamen).

Kako biste odstranili krakove meduze, koristite pincetu, a to mjesto kasnije isperite octom ili alkoholom kako bi se dezinficiralo. Uz to, poželjno je otići do ljekarne i potražiti kremu ili mast koja će pomoći pri smanjivanju upale i svrbeža na tom području.

Ukoliko se opeklina nalazi na licu, a posebice u području očiju, usta ili pak genitalija potrebno je potražiti pomoć liječnika! Opekline na tim osjetljivim mjestima na tijelu mogu imati i ozbiljnije posljedice primjerice trajno oštećenje vida ili velike teškoće s disanjem i gutanjem.

Najljepše plaže u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell; montaža Neven Bučević

U vrlo rijetkim slučajevima nakon susreta s ovom morskom životinjom može doći i do alergijske reakcije i šoka uslijed čega dolazi do poteškoća u disanju, slabosti, glavobolje, povraćanja, grčenja mišića te promjena tjelesne temperature i svijesti, a već pri prvim simptomima potrebno je što prije kontaktirati hitnu medicinsku pomoć.