KORISNI SAVJETI

Omiljeni džemper vam se smanjio u pranju? Uz pomoć ovog trika uspjet ćete ga spasiti

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 23.09.2020 20:22
  • Objavljeno 23.09.2020 u 20:22
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Simon Potter / Cultura RF / Profimedia

Oprali ste omiljenu vestu ili džeper na neodgovarajućoj temperaturi i kad ste ga izvadili iz perilice imali ste što vidjeti - toliko se smanjio da više odgovara vašem trogodišnjaku. Ipak, imamo rješenje

Odjeća se smanjuje kad se tekstilna vlakna skupljaju zbog nepravilnog pranja - obično zbog previsokih temperatura. Da bi se spasila, vlakna se moraju 'opustiti' i vratiti u svoj izvorni oblik.

Kao što je dobro poznato, prevencija je uvijek bolja od naknadnog ispravljanja štete pa se savjetuje da se svaki put prilikom pranja odjeće pridržavamo uputa napisanih na etiketi.

Ipak ako je šteta već učinjena i već ste spremni krenuti u istraživanje online ponude kako bi ste kupili novi džemper, vrijedi isprobati ovih nekoliko savjeta koji bi možda uspjeli spasiti situaciju.

Što je potrebno:

regenerator ili dječji šampon (1 čajna žličica na 1 litru vode)

mlaka voda

dva velika ručnika

Postupak:

Napunite veliku posudu, kadu ili umivaonik mlakom vodom, a zatim umiješajte dovoljno regeneratora ili dječjeg šampona. Regenerator ne samo da čini našu kosu podatnom, već i opušta ulomljena tekstilna vlakna. Isto vrijedi i za dječji šampon. Ostavite smanjenu odjeću da se namače najmanje 30 minuta.

Izvadite odjeću iz smjese vode i šampona nakon pola sata - bez pranja ili ispiranja. Tako će regenerator najbolje djelovati, a odjevna vlakna moći će se pravilno opustiti. Mokru odjeću raširite na veliki ručnik i pažljivo zarolajte kako bi se voda upila. Položite vlažnu odjeću raširenu na drugi, suhi ručnik, a zatim je pažljivo povlačite u izvorni oblik. Ovaj sljedeći savjet pomaže u sprječavanju ponovnog skupljanja vlakana: fiksirajte sve rubove teškim predmetima i ostavite da se dobro osuši na zraku. Ako smanjeni odjevni predmet kad se osuši izgleda kao prije nesreće, slobodno ga možete oprati, osušiti i ponovno normalno odjenuti.

Savjet za kraj:

Ukoliko se odjeća nakon ovog postupka još uvijek nije vratila u svoju prvobitnu veličinu, ponovite ga. Ovakav način pranja uz pomoć regeneratora ili šampona uspješan je kad je u pitanju odjeća od vune, pamuka ili trapera. Najvjerojatnije ćete imati najmanje uspjeha s predmetima izrađenim od poliestera, kašmira i svile, jer su ove tkanine posebno čvrsto tkane i teško 'opuštaju' vlakna.