PREDMET ŽUDNJE

Omiljene cipele princeze Diane nikada nisu bile popularnije

05.06.2023 u 12:14

Bionic
Reading

Ljubiteljice mode danas su posebno privučene cipelama s potpisom Jimmyja Chooa - dizajnera koji svjetski uspjeh najviše može zahvaliti princezi Diani

Tvrtka koju danas poznajemo pod imenom Jimmy Choo osnovana je 1996. godine, a nećakinja postolara Chooa postala je kreativna direktorica, te dan danas obavlja tu funkciju.

Početkom 90-ih, kada je pekao zanat u postolarskoj radnji na londonskom East Endu, Jimmy Choo počeo je surađivati s princezom Dianom, a upravo se ona smatra glavnim krivcem za globalni uspjeh brenda.

Sve je počelo jedne elegantne večeri u Royal Albert Hallu, gdje se Lady D pojavila u slingback cipelama Jimmyja Chooa od svijetlo plavog satena.

Njih je tada nosila uz blistavu kratku haljinu Catherine Walker, a upravo taj trenutak Sandra Choi, umjetnička direktorica brenda Jimmy Choo, vidi kao okidač globalnog uspjeha.

Ove cipele s otvorenom petom bile su relativno hrabar izbor za princezu Dianu, koja se sprijateljila s Jimmyjem Chooom kad je počeo dizajnirati cipele za nju ranih 1990-ih, redovito posjećujući njezinu rezidenciju u palači Kensington.

‘Cipele s otvorenom petom bile su vrlo moderne u to vrijeme. Bila je to evolucija salonki iz 80-ih, modernija, laganija interpretacija koja je pokrivala nožne prste. Ovaj model je vrlo prikladan za svečane outfite, a istovremeno je manje formalan od salonki’, ističe Choi.

Kao i većina cipela Jimmyja Chooa stvorenih samo za princezu Diane, spomenute slingback cipele kreirane su kako bi savršeno odgovarale njezinoj blijedoplavoj haljini s potpisom Catherine Walker.

‘U 90-ima je takva modna praksa bila sasvim uobičajena. Ako ste nosili haute couture haljinu, cipele su ju morale savršeno pratiti’, istaknula je nećakinja proslavljenog dizajnera obuće.

Slingback cipele Jimmyja Chooa Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Bivša princeza od Walesa uvijek je posebno cijenila detalje, zbog čega su ove satenske cipele bile relativno jednostavne u usporedbi s raskošnim ukrasima na njezinoj haljini.

‘Diana je uvijek znala izbalansirati svoje outfite, uzimajući sve u obzir. Ako je njezina odjeća bila odvažna, cipele su bile diskretnije. Ako je njezina haljina bila jednostavna, onda si je dopustila upečatljivije cipele i dodatke’.

Visina potpetica Lady Di također se povećavala tijekom godina, kako je stjecala samopouzdanje (njezini izbori nakita također su postali odvažniji), kako se Sandra Choi prisjeća: ‘Njen prvi model cipela s potpisom Jimmyja Chooa bio je model salonki s prilično niskom petom od šest centimetara, no s vremenom je počela nositi i više potpetice, klasične modele s dozom fantazije’, istaknula je Choi.

Popularnost slingback cipela i danas je velika, a verzije kakve je nosila princeza Diana ostaju ultimativnom inspiracijom.