što jesti?

Odustanite od dijete u menopauzi; evo što je puno važnije za zdravlje

02.12.2023 u 13:22

Bionic
Reading

I dok je općepoznato to da žene koje prolaze kroz menopauzu pate zbog valunga, poteškoća sa spavanjem, a nerijetko i gomilanja kilograma, manje se govori o nekim drugim simptomima koji često prođu ispod radara

Promjene hormona tijekom menopauze dovode i do brojnih promjena u tijelu s kojima se često nije lako nositi. Od debljanja, preko ispadanja kose, do bolova u mišićima, mnoge žene imaju promjenjivo raspoloženje te osjećaju tjeskobu uslijed poteškoća s kojima se istovremeno susreću.

Ono što često prođe nezamijećeno, a itekako je povezano upravo s ovim periodom jest i suha koža, gubitak kose, povećana potreba za mokrenjem te slabljenje kostiju, koje povećava rizik od osteoporoze.

No ono što nerijetko izaziva najveće nezadovoljstvo jest debljanje, a ono nije nužno povezano s promjenama u prehrani. Uslijed toga, velik broj žena odlučuje se za restriktivne dijete, međutim one lako mogu pogoršati stanje, posebno kada je riječ o mentalnom te zdravlju kostiju.

Stručnjaci su stoga složni da bi u periodu menopauze bilo poželjno izbjegavati tradicionalne dijete te se okrenuti izbalansiranoj prehrani, orijentiranoj na nutrijente koji će sustavno jačati kosti i prevenirati bolesti poput osteoporoze ili osteopenije, smanjenja gustoće kostiju.

Jedan od razloga za ovaj potez jest, između ostalog, činjenica da će tijekom menopauze smanjen unos kalorija imati znatno manji učinak, a uslijed stalnog osjećaja gladi povećat će razdražljivost i osjećaj umora.

Što jesti u menopauzi?

Naglasak u ovakvom stilu prehrane jest na povećanom unosu kalcija i vitamina D. Iako će mnogima prvi izbor biti multivitaminski dodaci, činjenica jest da ih je bitno unositi (i) putem prehrane.

Namirnice koje se preporučuje redovito konzumirati su lisnato zeleno povrće (špinat, blitva, salate...), grahorice i mahunarke, sjemenke (chia) i orašasti plodovi poput badema, a kao dobar izvor vitamina E služe avokado, kikiriki i mango.

Isto tako, kako biste svojoj koži vratili blistavost te potaknuli rast kose, važno je povećati unos omega-3 masnih kiselina, a pronaći ćete ih u namirnicama kao što su:

  • losos
  • kamenice
  • orasi
  • pasterizirana jaja
  • špinat
  • prokulice.

Ono što je ključno jest stavljanje naglaska na zdravlje tijela, umjesto na kilažu. Stoga je iznimno bitno orijentirati se na raznolikost u prehrani te u tjedni raspored uključiti redovitu tjelovježbu jer ona ne samo da će olakšati borbu s viškom kilograma, već će imati i pozitivan učinak na dobro mentalno stanje.