niska razina testosterona

Stalan umor, smanjen libido i debljanje: Postoji li muška menopauza?

05.11.2023 u 22:54

Bionic
Reading

I dok je jedna kompanija otišla toliko daleko u priznavanju muške menopauze da djelatnicima sa simptomima daje 12 mjeseci dopusta, drugi tvrde da je riječ o izmišljenom pojmu

Nadomjesna terapija testosteronom postaje sve popularnije rješenje sredovječnih muškaraca koji prolaze kroz fazu koju neki nazivaju muškom menopauzom ili andropauzom.

'Imao sam 47 godina, cijelo vrijeme osjećao sam umor i jedva bih se prisilio izaći iz kuće. Libido mi je nestao i bio sam nesretan', priznao je Shaun Ryder, pjevač Happy Mondaysa.

Iako njegovo priznanje zvuči kao nešto što bismo očekivali čuti od žena u menopauzi, činjenica jest da mnogi muškarci u kasnim 40-im godinama proživljavaju slične simptome. I o njima govore u tišini, povjeravajući se samo najbliskijim osobama.

Značajno smanjena razina testosterona

'Muška menopauza je stvarna pojava. Znam, jer sam prošao kroz to. Napravio sam rutinski test krvi prije 14 godina i doktor je otkrio da su mi razine testosterona bile nula. To je potpuno objasnilo način na koji sam se osjećao. Od tada sam se podvrgavao hormonskoj nadomjesnoj terapiji i kvaliteta života promijenila mi se na bolje', rekao je Ryder za Telegraph.

U sve više zemalja zapadne Europe i SAD-a ovakva vrsta terapije postaje sve popularnija te je sve više muškaraca uzima u obliku flastera.

Jedna britanska kompanija otišla je korak dalje u priznavanju ovog problema te je, osim djelatnicama u menopauzi, i radnicima pogođenima andropauzom dozvolila do 12 mjeseci plaćenog dopusta.

Postoji li muška menopauza?

Odluka ove kompanije izazvala je podijeljena mišljenja jer je velik broj liječnika koji tvrde da se radi o izmišljenom pojmu. Čak ga je i Nacionalna služba zdravstva (NHS) proglasila 'nekorisnim i zavaravajućim'.

'Ne vjerujemo da postoji nešto poput muške menopauze. Da, često dolazi do promjena u razinama testosterona kod muškaraca starijih od 40 godina, ali to je postupno i samo dva posto muškaraca pati od bilo koje bolesti kao posljedice te pojave', odlučno tvrdi dr. Channa Jayasena, konzultantica za reproduktivnu endokrinologiju na Imperial Collegeu u Londonu i autorica ključnog članka o učincima terapije nadomjeskom testosterona na muškarce starije od 40 godina.

S druge strane, sve žene koje imaju mjesečnicu doživjet će menopauzu, a nju karakterizira nagli pad razina hormona kad prestane ovulacija, obično između 45. i 55. godine. Međutim nizak testosteron utječe tek na četvrtinu muškaraca, prema Britanskom društvu za seksualnu medicinu.

Simptomi i posljedice

Uobičajeni simptomi uključuju umor, zamućen um, smanjen libido, povećanje tjelesne težine i loše raspoloženje. Skeptici ističu da su to karakteristike i simptomi od kojih ionako pati većina muškaraca srednjih godina.

Ipak, liječnici tvrde da je važnije od toga postoji li andropauza ili ne činjenica da velik broj muškaraca pati od smanjene razine testosterona, o čemu se vrlo malo govori.

'Postoje desetljeća podataka o štetnim učincima niskih razina testosterona kod muškaraca, uključujući veće šanse za oboljenje od dijabetesa tipa 2', kaže dr. Jeff Foster i zaključuje:

'Jedina rasprava je oko toga kako nazivamo tu pojavu. Usporedba s menopauzom može zavarati jer su ova dva stanja vrlo različita. No važno je razumjeti da muškarci imaju probleme vezane s niskim razinama testosterona, a koji su uobičajeni za dob i o kojima vrijedi više govoriti.'