TEŽAK IZBOR

Određuje li djetetovo ime i njegovu budućnost?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.04.2011 09:27
  • Objavljeno 13.04.2011 u 08:00
mama beba dijete roditelji zagrljaj

mama beba dijete roditelji zagrljaj

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinkstock

Odabir imena za bebu predstavlja velik zadatak za sve roditelje. S obzirom na to da odabrano ime može imati jak utjecaj na dijete tijekom cijeloga života, mnogi roditelji su stavljeni pred doista težak izazov

'Postoji razlog zašto su knjige s popisom dječjih imena vrlo popularne', kaže David Figlio sa Sveučilišta Northwestern u Illinoisu. 'Društvo često prosuđuje ljude prema njihovom imenu te se izboru imena pridaje dosta pozornosti, stoga ima puno smisla u vjerovanju da imena utječu na to kako sami sebe doživljavamo i na to što drugi misle o nama', tvrdi David Figlio.

thinkstock

thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinkstock

Svaki peti roditelj nakon određenog vremena požali zbog izbora dječjeg imena

Mnoga istraživanja upućuju na to da odabir imena utječe na kasniji život djeteta. Tako bi primjerice odabir pomalo ženskastog imena za dječaka mogao potaknuti probleme ponašanja u kasnijoj dobi. Neobična i jedinstvena imena mogu isto tako uzrokovati djetetu dosta problema.

Britanska studija koju je proveo Bounty.com. i u kojoj je sudjelovalo gotovo tri tisuće roditelja pokazala je da je svaki peti roditelj nakon određenog vremena požalio zbog izbora dječjeg imena, posebice u slučaju onih jedinstvenih i neobično napisanih.

U slučaju dječaka koji su nazvani inače tradicionalno ženskim imenima postoji veća vjerojatnost za nedolično ponašanje. Dok su djeca još malena ta promjena u ponašanju se ne uočava, no pri kraju osnovne škole dječaci sa ženskastim imenima u velikom broju slučajeva imaju problema s disciplinom, a taj problem je još uočljiviji ukoliko s njima u razred ide djevojčica istoga imena. Naime, svakodnevno suočavanje s djevojčicom istoga imena kod dječaka potiče osjećaj nesigurnosti, vjerojatno pojačan zbog zadirkivanja prijatelja.

Djevojčice nazvane muškim imenima pate od sličnoga obrasca ponašanja. Tako su djevojke s pjevnim i zvučnim imenima, kao što je Izabela, češće ženstvenije, a tijekom školovanja bolje su u humanističkim znanostima, dok su djevojke s grubljim i manje zvučnim imenima sklonije učenju matematike i drugih prirodnoznanstvenih predmeta.

Baš kao što način odijevanja i naglasak mogu otkrivati karakterne osobine i porijeklo, takvu ulogu imaju i imena, no kao što drugi pokazatelji mogu lagati i davati lažni dojam, tako nas i dojam koji na nas ostavlja nečije ime može prevariti.

Analizirajući brojne rodne listove, David Figlio došao je do zaključka da slabije obrazovani roditelji djeci daju starija imena, a ta djeca su često izložena i drukčijem tretmanu, pa tako u školi ostvaruju lošije rezultate.

Veza između imena i ostvarivanja uspjeha kasnije u životu izviruje iz tuđih očekivanja i predrasuda kada čuju nečije ime. Osobe koje imaju imena koja zvuče kao da potiču iz obitelji niskoga socioekonomskog statusa često mogu biti označene kako manje sposobne za ostvarivanje uspjeha.

thinkstock

thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinkstock

Veza samopoštovanja i imena izuzetno je jaka

No pojedina istraživanja pokazuju da pozitivan učinak koje moderno ime može izazvati nestaje u slučaju kada se osobi vlastito ime ne sviđa. Naime, velika doza samopoštovanja potječe upravo iz jačine povezanosti osobe s vlastitim imenom. Tako Jean Twenge sa Sveučilišta San Diego tvrdi da je veza između samopoštovanja i imena izuzetno jaka, pa u slučaju kada ne volimo vlastito ime samopoštovanje opada, a kada osoba živi skladno s vlastitim imenom razina samopoštovanja je znatno viša.

'Naša imena su dio našega identiteta, tako će osobe koje vole vlastito ime navesti slova iz svoga imena kao neka od omiljenih, a onima s velikom dozom samouvjerenosti će se na prvom mjestu omiljenih slova naći prvo slovo njihovog imena', kaže Jean Twenge.

Kada dođe vrijeme izbora djetetovog imena, postoje dvije vrste roditelja, oni koji preferiraju neuobičajena imena te oni koji više vole obična imena. Roditelji koji doista žele da se njihovo dijete ističe imenom i da na taj način bude posebno najvjerojatnije će prakticirati i drukčiji način odgoja koji će odskakati od prosjeka. Međutim, obična imena s promijenjenim načinom pisanja ili dvostrukim slovima mogla bi loše utjecati na djecu. Tako djeca s takvim imenima nerijetko imaju problema s pravopisom i učenjem čitanja. U svakome slučaju, izboru dječjega imena treba posvetiti dosta pažnje i valja dobro razmisliti kako se ne biste pronašli u statistici svakog petog roditelja koji žali zbog izbora dječjega imena.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi