HPV

Novost u prevenciji raka vrata maternice u Hrvatskoj

28.03.2017 u 14:01

Bionic
Reading

HPV DNA test iz udobnosti vlastitog doma

U svijetu već neko vrijeme prisutna mogućnost testiranja na HPV (Humani papiloma virus) iz udobnosti vlastitog doma, sada je dostupna i u Hrvatskoj. InovaGen laboratorij za molekularnu patologiju i citogenetiku prvi u Hrvatskoj je prepoznao sve prednosti HPV DNA testiranja iz privatnosti doma te ženama ponudio InovaGen HPV Test.

HPV infekcija je najčešća spolno prenosiva bolest, a alarmantna činjenica je da je većina žena tijekom života barem jednom bila inficirana HPV virusom. Poznato je preko 100 tipova HPV virusa, od kojih oko 30 tipova uzrokuje genitalne bradavice te promjene stanica koje mogu dovesti do raka vrata maternice.

Netestiranje i neredovito testiranje uzrok je čak 60% slučajeva raka vrata maternice. Mnoge žene odbijaju ginekološki pregled, iz osobnih razloga kao što su osjećaj srama ili vjerojatnosti da će pregled obaviti zdravstveni radnik muškog spola. Mogućnost uzimanja uzorka u privatnosti doma i bez potrebe odlaska u ambulantu, čekanja u redovima i nerijetko izostanka s posla, u svijetu je u velikoj mjeri dovelo do porasta u broju žena koje pristupaju HPV testiranju i njegovoj dijagnostici. Pored veće osjetljivosti i točnosti HPV DNA metode u usporedbi s klasičnim citološkim Papa testom, upravo ovo je najveća prednost HPV DNA testa. Većim brojem testiranih žena smanjuje se broj nedetektiranih infekcija, a time i povećava uspješnost daljnje prevencije.

Uzimanje uzorka u privatnosti doma, suprotno nekim strahovima, vrlo je jednostavno, a kvaliteta uzorka jednaka je onoj uzetoj u zdravstvenoj ustanovi od strane zdravstvenog djelatnika. Cijeli postupak testiranja može se sažeti u četiri jednostavna koraka:

  1. On line narudžba kompleta za uzimanje uzorka. Komplet za uzimanje uzorka zatim laboratorij šalje na kućnu adresu.
  2. Uzimanje uzorka i slanje poštom u laboratorij. Postupak za uzimanje uzorka detaljno je objašnjen u uputama koje stižu s kompletom te pored toga popraćenima vrlo korisnim video uputama. Uzorak je istog dana potrebno poslati u laboratorij u kuverti s plaćenim odgovorom koja je također stigla u kompletu za uzimanje uzorka.
  3. On line pristup rezultatima testiranja. Rezultatu testiranja pristupa se pomoću lozinke ubrzo nakon primanja uzorka u laboratorij.
  4. Savjetovanje. O rezultatu testiranja i daljnjim preventivnim ili dijagnostičkim postupcima obavezno je potrebno savjetovati se s osobnim liječnikom ili ginekologom.

InovaGen laboratorij za molekularnu patologiju i citogenetiku je prvi hrvatski privatni laboratorij s odobrenjem Hrvatske liječničke komore i Ministarstva zdravlja za obavljanje djelatnosti molekularne patologije. Laboratorij okuplja stručnjake iz područja medicine i molekularne biologije. U dijagnostici HPV virusa koristi se najmodernijom tehnologijom te u kombinaciji s odobrenim dijagnostičkim testom osigurava pouzdane i brze rezultate. U kratkoročnom planu laboratorija planira se širenje ponude testova molekularne dijagnostike iz područja ginekologije, onkologije i šire.

Više o laboratoriju i svim prednostima InovaGen HPV Testa možete pronaći na web stranici www.hpv.hr, a zanimljive i korisne činjenice o Humanom papiloma virusu na našoj Facebook stranici https://www.facebook.com/InovaGenZdravlje/.