AMERIČKA OTROVNICA

Novi Dodge Viper krenuo u prodaju

22.11.2012 u 10:33

Bionic
Reading

Najžešći serijski automobil iz SAD-a napokon je krenuo u prodaju, a po cijeni od 76.000 eura Viper SRT nudi omjer uloženog i dobivenog, nedostižan konkurenciji

Naime, pod poklopcem američke otrovnice krije se najsnažniji atmosferski V10 na svijetu - 8,4-litreni monstrum koji razvija 640 KS i 814 Nm okretnog momenta.

U Chyrsleru su odlučili iskoristiti arhitekturu prethodnika, no pritom su je značajno unaprijedili pa tako tvrde da je novi automobil do 50 posto krući. On je također sa 1.521 kg primjetno lakši.

Manjak mase Viper može zahvaliti uporabi ugljičnih vlakana i stakloplastike pri izradi elemenata karoserije.

I dalje je riječ o veoma agresivnom i ne pretjerano sofisticiranom automobilu, baš kako to automobilski entuzijasti vole. ABS, ESP i kontrola trakcije odsad su dostupni serijski, no moguće ih je u potpunosti isključiti. Ručni mjenjač, pak, dobio je stupanj više te kraće prijenosne omjere.

Maksimalna brzina iznosi 331 km/h, Viper do stotke sprinta za tri sekunde te ubrzanje s mjesta do 160 km/h i zaustavljanje na mjestu odrađuje za 12 sekundi. Četvrt milje pak, odnosno 402 metra, Viper će oguliti za nešto više od 11 sekundi.

Zasad nije poznato kad bismo mogli vidjeti otrovnicu s ove strane Velike bare, no potajno se nadamo da će to biti uskoro i ne po znatno višoj cijeni.