MALIŠAN ZA INDIVIDUALCE

Nova Lancia Ypsilon Hrvate vabi luksuzom

22.11.2011 u 13:14

Bionic
Reading

Lancia je novim Ypsilonom još snažnije odlučila zakoračiti u takozvani segment premium mališana. Riječ je o kompaktnim gradskim automobilima koji luksuzom nimalo ne zaostaju za većom i opremljenijom braćom. Dapače, Ypsilon Talijani ne zovu bez razloga admiralskim brodom od svega 3,84 m

Ypsilon sada prvi put nudi petora vrata te zahvaljujući inteligentnoj arhitekturi u prostraniju unutrašnjost udobno smješta petero putnika. Luksuz, kažu u Lanciji, s ovim automobilom dolazi serijski, a valja priznati da, sudeći prema prvom pogledu, u istom paketu stiže i estetski dojam. Mala Ypsilonka prava je ljepotica, no očekujemo da se, kao i dosad, prije svidi Hrvaticama.

Talijani su mislili na individualnost pa se najprestižniji mališan iz grupacije Fiat može dobiti u čak 600 mogućih izvedbi. Kupci mogu birati između 16 boja vanjskih premaza od kojih su četiri dvobojne, šest različitih vrsta presvlaka u interijeru te tri vrste aluminijskih naplataka.

Ništa manje pažnje nije posvećeno sigurnosti, pa Ypsilon standardno dolazi s ABS-om, ESP-om, elekronskom raspodjelom sile kočenja, pomoći pri vožnji po usponu i s četiri zračna jastuka, dok je uz nadoplatu moguće dobiti dodatni par bočnih zračnih jastuka.

Kupci će moći birati između tri razine opreme i jednako toliko motora. Osnovni benzinac 1.2 razvija 69 KS, dok višestruko nagrađivani 0,9-litreni Twin Air dvocilindraš istiskuje 85 KS. Ljubiteljima dizela, kao i dosad, na raspolaganju je 1.3-litreni Multijet sa 95 KS. Sva tri motora standardno dolaze s tehnologijom Start & Stop koja osigurava nižu potrošnju u gradskim uvjetima vožnje.

Naposljetku valja reći pokoju i o cijeni. Osnovni model Ypsilona s opremom Silver (postoje još Gold i Platinum) i 1.2-litrenim benzincem kod nas košta 89.990 kuna, dok je za najopremljenijeg dizelaša s opremom Platinum potrebno izdvojiti 134.990 kuna.

Domaći zastupnik za Lanciu, tvrtka Autocommerce, očekuje da će na našem tržištu isporučivati 50-ak Ypsilona godišnje.