COOL križanac

Nisu balerinke ni mokasinke, ali su udobne poput papuča: Brend Sveti Stefan osvojio je Španjolke, a neki modeli nazvani su i po našim otocima

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 18.09.2020 13:53
  • Objavljeno 18.09.2020 u 13:53
tportal

Izvor: Društvene mreže / Autor: Instagram/Sveti Stefan Shoes

Brend za koji ćemo itekako čuti u budućnosti je španjolski Sveti Stefan Shoes, a ime je dobio po poznatom crnogorskom turističkom mjestu na kojem su svojedobno ljetovali i Sylvester Stallone, Kirk Douglas ili Sofia Loren

Već neko vrijeme španjolske zaljubljenice u modu ne mogu se zasititi lijepih i nesumnjivo vrlo udobnih cipela koje sbi se mogle opisati kao cool križanac popularnih loaferica, balerinki i šlapa.

Riječ je o španjolskom brendu Sveti Stefan koji je dobio ime po istoimenom mjestu u Crnoj Gori, poznatom luksuznom ljetovalištu.

Kreativne Španjolke koje stoje iza ovog projekta koji je svjetlo dana ugledao tek ove godine no munjevitom je brzinom osvojio modni svijet, kažu kako su ih inspirirale mekim cipelama od baršuna ili svile po uzoru na modele kakve su nekad nosili venecijanski gondolijeri.

Takve su se cipele ručno šivale od biranih tkanina vodeći računa da im se boja ne uništi dok prevoze svoje gondole.

Iza brenda koji ima sve više obožavatelja su tri Španjolke, od kojih je jedna, Marta studirala u Milanu gdje se zaljubila u eleganciju venecijanske tradicionalne obuće. I osjećala je kako bi mnogi poželjeli imati tako udobne, lijepe i luksuzne cipele.

Sa svojom sestrom Patricijom je odlučila pokrenuti brend, a odlučile ga nazvati Sveti Stefan gdje se svojedobno nalazila tvrđava za vrijeme rata između Venecije i Turaka davne 1442.

Zanimljivo je i to kako su svoje pojedine modele obuće nazvale i po našim mjestima i otocima pa se tako mogu pronaći modeli s nazivom 'Korčula i 'Palmižana'.

Sestrama se priključila i njihova dobra prijateljica Ana s velikim iskustvom u modnom dizajnu te je dala svoj doprinos glamuroznom dizajnu ovih prelijepih cipela koje se izrađuju potpuno ručno u Španjolskoj.

Vlasnice brenda Sveti Stefan ističu kako prednost ovih laganih cipela i u tome što su bezvremenske, kvalitetne i izrađene prema načelima održivosti te su velike zagovornice tzv. 'spore mode' nauštrb koncepta 'fast fashion' koji ima brojne negativne aspekte.

Čini se da je njihova ljubav prema lijepim cipelama rezultirala ogromnim uspjehom jer čak i dok je globalna pandemija bila na vrhuncu, mnoge su španjolske trendseterice, ali i trendseteri budući da imaju i ponudu obuće i za muškarce, rado nosili svoj primjerak s potpisom brenda Sveti Stefan.