MUŠKE NJUŠKE

Nisu Apoloni, a ipak su seksi

10.07.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Da savršeno lice i obličje nisu ključni za posjedovanje ubojite količine seksipila, pokazuju primjeri nekolicine poznatih muževa. Možda bi riječ 'ružan' bila pregruba, no činjenica je da su oni svojom pojavom daleko od današnjih ljepotana kojima se fizičke mane povećalom traže. Dakle, nedostatak fizičkih proporcija nije sprječavao gomile intoksiciranih obožavateljica i obožavatelja da za njima vrište, kako pred nekoliko desetljeća, tako i sad

Gitanes u ruci

Serge Gainsbourg


Po nekima totalni bezveznjak, alkoholičar, perverznjak i tko zna što sve ne, a po drugima je Serge Gainsbourg (1928 – 1991) najveća legenda koju je Francuska ikad izrodila, fenomenološka ikona stoljeća. Doduše, njegov glazbeni doprinos i utjecaj nikad nije bio toliko osporavan koliko njegova kontroverzna pojava te skandali koje je nizao jedan za drugim. Unatoč tome što je ljubovao s najpoželjnijim ljepoticama svoga doba, od kojih su najpoznatije Brigitte Bardot te njegova supruga Jane Birkin, sam je sebe smatrao ružnim te je patio zbog svog neuglednog lica. Jedan od nelaskavih nadimaka mu je bio i 'l'homme à tête de chou', odnosno 'čovjek s kupusovom glavom' (prema istoimenom albumu iz 1976), a dan-danas mu obožavatelji na grob donose glavice zelja. Doduše, sve to zajedno nije nimalo smetalo milijune žena i muškaraca da u njemu vide čistu seksualnu energiju, u čemu mu nije odmogao baršunasti glas i karizmatična pojava. Čovjek koji se nikada nije pojavljivao bez cigarete u ruci (marke Gitanes, kojima je posvetio i pjesmu) još uvijek tjera na maštarenja o pariškoj intelektualno - glazbenoj sceni šezdesetih i sedamdesetih godina u svojoj najseksi verziji.

'Čovjek iz Rija'
Jean Paul Belmondo

Ovaj se legendarni glumac proslavio ulogama antijunaka u filmovima novoga vala slavnih redatelja poput Jean-Luc Godarda te Jean-Pierre Melvillea. Igrao je uloge sitnih i krupnih lopova, razbojnika i ubojica, dakle negativaca svih vrsta, a prije bismo za njega rekli da je bio žilav nego naročito raskošno građen. Najbolji i najslavniji primjer toga je uloga sitnog kriminalca, grubijana koji bez novčića u džepu krade aute, koju je oživotvorio u filmu 'Do posljednjeg daha'. No takav zločesti momak zapeo je za mnoga lijepa oka te je bio omiljeniji što su likovi koje je utjelovljavao bili odbojniji. I njemu je pošlo za rukom zavesti ljepoticu svoga vremena, Bond djevojku Ursulu Andress, što ga je u konačnici stajalo braka. Nije se umirio ni pod stare dane, tako da je još jednom ocem postao u sedamdesetoj godini.

Engleski zavodnik

Mick Jagger


Stari rock'n'roll lisac, legendarni frontmen The Rolling Stonesa za kojega se sa sigurnoću i ne može utvrditi je li on taj koji je ganjao ljepotice ili je pak sam bio njihov plijen. Iako ima zaista specifičnu strukturu lica, zbog koje je često omiljeni model karikaturistima, njegova glazbeno-scenska energija je takva da su cijeli stadioni padali u trans samo kada bi se pojavio na pozornici, a kamoli kada bi svirka ozbiljnije krenula. Sir Mick je bio nekoliko puta u braku, prvi put s neobičnom nikaragvanskom ljepoticom Biancom, poznatom partijanericom iz sedamdesetih, danas poznatom aktivisticom za ljudska prava. Brak za koji je ona rekla da je završio na dan njihova vjenčanja, propao je zbog njegova preljuba s teksaškom manekenkom Jerry Hall, koju je kasnije također oženio, no nakon nje je nastavio nisku lijepih ljubavnica, među koje može ubrojiti i sadašnju prvu damu Francuske Carlu Bruni. Dakle, nije loše za ispodprosječno lijepog muškarca.

Na rubu melankolije
Gérard Depardieu

Ovaj krupni šutljivac koji je u ljudskom liku utjelovio popularnog Obélixa te osim toga iza sebe ima impozantan spisak glumačkih ostvarenja, već je i u mladosti imao nešto nespretno i čudno u svome izgledu. Bio je oženjen neobičnom i elegantnom sunarodnjakinjom Carole Bouquet, koja je neko vrijeme bila zaštitno lice za Chanel. No na listu posjedovatelja dobre doze seksipila popeo se upravo zahvaljujući toj omaglici šutljivosti i tajanstvenosti, u kombinaciji s činjenicom da on djeluje kao izrazito 'dobar dečko', odnosno stasom velika dobričina, za razliku od većine drugih muškaraca na ovome popisu.


Prava 'njuška'

Vincent Cassel


Također prava francuska 'njuška', Cassel je sve prije nego klasični ljepotan. Potječe iz obitelji intelektualaca i umjetnika, a i sam se posvetio glumi. Njegove su uloge manje više varirale između mudrih i rafiniranih zlikovaca, kao što je François Toulour iz sage o pljačkaškim dogodovštinama Dannyja Oceana, no bio je on i kriminalac okrutnijeg profila u nekolicini odličnih filmova europske produkcije. Da njegove čari nadilaze razinu ljepoga lica, možda najbolje i slikovito opisuje činjenica da je oženjen priznatom ljepoticom Monicom Belluci, koja je od svog pojavljivanja u javnosti non-stop na listama najljepših, unatoč tome što joj je gotovo četrdeset i pet godina.

Jackie Boy
Benicio del Toro

Iako Portorikanac, ovaj se glumac prije može pohvaliti nekakvom muževnom karizmom, nego crtama lica tipičnog latino lovera. Možda je još kao svjež mladac i bio dražestan, no već dulje vrijeme više djeluje kao poročan i opasan tip prijetećeg pogleda, kojeg je životni stil već pomalo načeo. No, tome je možda kumovao i njegov odabir uloga. Kako god bilo, upravo to daje čari njegovoj mračnoj pojavi, stoga je baš on dobar primjer toga kako čudan frajer može biti zanimljiviji od nekakvog slatkića.

Književni enfant terrible

Frédéric Beigbeder

Netko se i može začuditi tome da jedan književnik šeta među ovim redovima, no ovaj je francuski pisac toliko medijski eksponiran da uopće nije upitan njegov status celebrityja. On je dokoni pariški bogataš, moderni dandy koji se u životu baš i nije morao trsiti, no ipak je to učinio. I sam je zgrnuo dovoljno love da bi mogao uživati u svim zamislivim porocima suvremenog doba, što i ne skriva, već to priznaje ne samo u svojim knjigama, već i u intervjuima. Na pitanje jednog našeg tjednika laže li ikad, on je bez imalo lažnog morala priznao da često kaže da ide na tolaet, kada zapravo odlazi šmrknuti malo kokaina. On je zaista jako 'zločest', a još je k tome i jako ironičan, no zgodan baš i nije. Beigbeder je također zahvaljujući visokom stasu i neuglednom izgledu patio u mladosti, no danas mu se živo fućka jer se po njemu bacaju i slavne žene, ali i obožavateljice njegovih literarnih uradaka, tako da je odlazak na promociju njegove knjige potencijalno opasna radnja.