RADA BORIĆ IZ LONDONA:

'Nisam impresionirana Angelinom Jolie'

13.06.2014 u 13:52

Bionic
Reading

Lingvistica i naša ugledna feministica Rada Borić proteklih dana je u Londonu sudjelovala na najvećem summitu o seksualnim zločinima u ratovima te nam je izravno iz prijestolnice Velike Britanije prokomentirala značenje konferencije, ali i govor Angeline Jolie

Oko 1200 sudionika skupa, ministara u vladi, vojnih dužnosnika, dužnosnika iz područja pravosuđa i aktivista iz 150 država svijeta sudjelovat će u radu summita koji se od 10. do 13. lipnja održava u Londonu. Koje je značenje te konferencije?
Želim se nadati da će značenje konferencije biti u stvarnim, aktivnim odgovorima u sprečavanju seksualnog nasilja počinjenog u sukobima i ratovima. Ono što je važno istaknuti, kako je to danas na plenarnoj sjednici istaknula laureatkinja Nobelove nagrade za mir Leymah Gbowee, jest, što se ne smije zaboraviti, to da su žene iz ženskih organizacija godinama podržavale žrtve seksualnog nasilja i da je krajnji čas da i vlade odlučno odgovore na zahtjeve žena za pravdom, za kažnjavanjem počinitelja, kao i da se osigura podrška ženama koje su preživjele seksualno nasilje. Dakle za pohvalu je inicijativa ministra Williama Haguea i Velike Britanije o održavanju ovog summita, na kojemu uz predstavnike vlada iz 126 zemalja sudjeluju i brojne ženske, mirovne i druge organizacije koje rade na prevenciji i podršci žrtvama.

Uspijevaju li takve konferencije artikulirati problematiku silovane žene?
Ovakvi skupovi uspijevaju artikulirati problematiku silovanja djevojčica i žena, od stigmatizacije žrtava do potrebe za reparacijama. Govorilo se i o problematici dječaka i muškaraca silovanih u ratu. Ostaje nam, dakako, vidjeti kako će se 'obećanja' implementirati, tj. hoće li biti prave političke volje da se, s jedne strane, podrže žrtve seksualnog nasilja, a s druge sagledaju i spriječe uzroci, u rasponu od neravnomjerne podjele moći do povećane militarizacije država. Čuli su se i zahtjevi za jačanjem standarda rodne jednakosti jer nije dovoljno samo misliti da treba spriječiti silovanje u ratu, a nejednakost ostaje neupitnom. Silovanje u ratu tek je nastavak nasilja nad ženama 'u miru'.

Što je najupečatljivije u govoru koji je održala Angelina Jolie? Kako vas se dojmio?

Ne mogu reći da sam impresionirana govorom Angeline Jolie. Čini se da je u poruci nedostajalo prave kritike odgovornosti za sukobe i ratove te odgovornosti za neprocesuiranje zločina silovanja. Ona je istaknula da silovanje ne smije biti samorazumljiv oblik nasilja u ratu, a voljela bih da je rekla da ni rat nije nužan ni samorazumljiv.

337775,337251,337535,337323
Kakva je bila njezina emocionalna reakcija?

Nisam vidjela njezinu emocionalnu reakciju, bila je dakako pribrana, ali sam vidjela emocionalne reakcije na panelu Skrivene žrtve seksualnog nasilja koji je vodila naša ministrica vanjskih poslova i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić. Vidjela sam emocionalne reakcije panelista kada je govorila mlada žena iz Ugande koja je kao djevojčica bila kidnapirana i godinama zlostavljana. Dakle emocionalno reagiramo na svjedočenja žrtava, tako da vjerujem da Angelina emocionalno reagira na svjedočenja žena kada se sastane s njima, a to smo svjedočili pri njezinim dolascima u Bosnu i Hercegovinu.

Koliko slavne ličnosti na takvim konferencijama pomažu a koliko odmažu?

Slavne ličnosti mogu pomoći oko povećanja vidljivosti teme i razumijevanja javnosti jer privlače medije koji možda ne bi u tolikom broju bili prisutni na ovakvim događanjima da nema 'slavnih'. No jučer me smetalo neprimjereno škljocanje fotoaparatima kao cijena prisutnosti slavnih na ovakvom skupu. Nadam se da će ti isti mediji posvetiti pažnju i sadržaju summita i da neće senzacionalistički prenositi svjedočenja žena koje su preživjele nasilje. Facilitirala sam važan panel Međunarodne kampanje protiv seksualnog nasilja u sukobima koju provodi Nobel Women's Initiative. Predstavile smo mrežu žena koje su preživjele nasilje, Survivors United for Action, a svjedočile su silovane žene, među njima i nobelovka Jody Williams. Na panelu su sudjelovale četiri Nobelove laureatkinje i kada govorimo o slavnima, ove žene su pravi uzor predanosti u borbi protiv nasilja nad ženama.