MARIJANA MIKULIĆ:

Nikad neću zaboraviti svoj 18. rođendan

10.04.2012 u 12:16

Bionic
Reading

Što je Marijana Mikulić, poznata kazališna, TV i filmska glumica otkrila o sebi u tinejdžerskim danima, saznajte u intervjuu koji slijedi

Ova 30-godišnja atraktivna crnka našim je TV gledataljima poznata iz serija 'Zakon ljubavi', 'Obični ljudi' i 'Ponos Ratkajevih', a jedne se godine natjecala i u popularnom showu 'Zvijezde pjevaju'. A kakva je Marijana bila kao tinejdžerica?

Što ste slušali kao tinejdžerica? Tko vam je tada bio idol?
Izlazila sam u mjesne lokale i slušala što se tamo slušalo, a to je uglavnom bila domaća glazba. Šajetina obrada 'Plave košulje' Novih fosila pokrenula je nekako povratak i Novih fosila i mnogih pjesama iz mladosti naših roditelja, pa se i to slušalo i pjevalo. 

Kako ste izgledali kao tinejdžerica?

Buckasto (smijeh). Nikada nisam imala puno kila viška, ali uvijek dovoljno da je trbuščić bio zaobljen, nosila sam 'marte' i trapezice, tatinu staru vojničku torbu... Bila sam buntovnica bez razloga. A kad sam krenula izlaziti, koristila sam definitivno previše šminke.  

Omiljeni film ili serija iz tog doba?

Jako sam voljela seriju 'I to mi je neki život'. I filmove s Elvisom Presleyjem, mislim da sam bila zaljubljena u njega. 

Kako ste se slagali s roditeljima?

Odlično i grozno! Bila sam dosta svojeglava, a potkraj srednje i voljela puno izlaziti, tulumariti.... Ali budući da uspjeh u školi nije izostajao, iako sam paralelno pohađala i gimnaziju i srednju glazbenu, tolerirali su mi puno toga što inače sigurno ne bi.

Omiljeni predmet

Ne mogu reći da sam imala predmet koji sam baš voljela, ali dragi profesori su učinili te predmete dragima, tako sam voljela likovni, u glazbenoj teoretske predmete koje je predavao prof. Željko Vlaho i prof. Dunja Bilinovac.

Najgori predmet

Sve prirodne znanosti - za to sam jednostavno totalni antitalent!

Kakav ste bili učenik?

U gimnaziji odlična, u glazbenoj vrlo dobra, ali općenito - kampanjac!

 
Gdje ste izlazili?
U gradske lokale, a potkraj srednje škole i u disko u Posušje ili u Mostar. Ali uvijek je bilo bitno da je dobra ekipa, onda je bilo nebitno gdje smo - bilo bi nam dobro.

Najveći modni promašaj iz tog vremena kojeg se danas sramite?

Maturalna večer - imala sam predivnu toaletu Linee Exclusive, ali sam se našminkala turbo presvijetlim puderom, tako da sam izgledala kao Drakula! Užas!

Prvo pijanstvo?

Vjerujem da je to bio 18. rođendan mog rođaka Tome, i bilo je tu smijeha, suza... Ah, mladost-ludost. 

Najbolja uspomena iz teen perioda?

Hm, ne znam, ima ih... Možda kad me je za osamnaesti rođendan ujutro dočekao pred ulaznim vratima buket od 18 crvenih ruža! Taj osjećaj neću nikad zaboraviti... Čuđenje, nevjerica, ali osjećala sam se nekako posebno.

Kako je izgledao prvi prekid i jeste li se dugo oporavljali?
Prvog dečka se sjećam, ali ne i prekida. Prvi meni bitan je očito bio neki drugi, nakon kojeg sam se dugo oporavljala, kroz cijelu gimnaziju. 

Kad ste se prvi put poljubili?

Ljeto nakon drugog srednje...

185877 ,184601,183326 ,182224Kakvi su vam se dečki tada sviđali?
Uvijek su mi se sviđali po nečemu specifični dečki, ili su bili tzv. 'zločesti dečki', ili 'mamini sinovi'.... Ali nikada se nisam zaljubila samo zbog izgleda, morao je imati ono nešto.

Jeste li još u kontaktu s prijateljima iz srednje škole?

S par prijateljica, s nekima koji također imaju obitelji pa se ljeti sastanemo na obiteljskim roštiljadama i sl.

Jeste li bježali sa satova?
Da.

Najveći problem koji vas je tada mučio?
Mučilo me svašta, kao što rekoh, bila sam partijanerica, imala sam i ljubavnih jada, ali uvijek sam se trudila ispuniti očekivanja svojih roditelja. A sve to skupa nije bilo lako kombinirati.

Što biste, da se vratite vremeplovom u teen dane, savjetovali mladoj Marijani?

Ništa, sve što sam napravila u životu me učinilo osobom kakva danas jesam. Sretna sam da sam se uvijek znala zabaviti, ali i da sam imala osjećaj za obitelj, za svoju braću, za roditelje. Sve se može stići kad se hoće, a tako je i danas. Ima nekih stvari koje bih voljela da mi se nisu dogodile, ali, kao što rekoh, sve me to učinilo osobom kakva sam danas, a meni se ta osoba sviđa.

Što se, po vašem mišljenju, najviše promijenilo u odrastanju tinejdžera u usporedbi s vašim tinejdžerskim danima? Je li danas teže biti tinejdžer?

Pa ja sam u prvom srednje još šivala haljine za svoje 'barbike', a danas curice u osnovnoj nose štikle i šminkaju se. Mislim da smo živjeli puno neopterećenije, puno duže smo bili djeca, i mislim da je danas tinejdžerima puno teže. Ali treba tu i čvrsta ruka koja će biti cijelo vrijeme uz tinejdžera i voditi ga da ne zastrani, tako da mislim da ni roditeljima danas nije lako. Usuđujem se reći da su moji roditelji odradili dobar posao, ali pravi posao ih tek čeka jer oni još uvijek imaju tinejdžera u kući.

Jeste li imali problema s bullyingom od strane vršnjaka? Što biste savjetovali mladima koji su izloženi vršnjačkom zlostavljanju?
Toga je uvijek bilo i bit će, ali nažalost postaje sve okrutnije. Nisam osjetila to na svojoj koži, ali je  grozno što se sve može danas vidjeti i pročitati o tome. Moj jedini savjet je da se o tome nikako ne smije šutjeti, samo takva djeca možda nemaju ni podršku od strane obitelji ili nekog kome vjeruju pa zato šute i tonu dublje, a zlostavljači dobivaju krila za produbljivati nasilje. Mislim da moramo kao društvo biti senzibilniji za te stvari, ne se libiti uključiti i opomenuti klince kada vidimo da rade takvo što, pa makar mi s njima nemali nikakve veze. I svakako već od malih nogu vlastitu djecu opominjati i ukazivati im na te stvari.

Vaša poruka tinejdžerima?
Budite svoji, pratite svoj unutarnji poziv, ali i slušajte starije. Budi prijatelj, duša zabave i provoda, dečko/cura, ali nikako ne zaboravi da si i đak, i kćer, i sin, brat, sestra... Ako imaš viška/manjka kila, fizičkih ili kakvih drugih poteškoća, zbog toga nisi manje vrijedan i možeš sve što mogu i drugi. Ne daj nikome da te pokoleba!