velika reportaža

New York Times raspisao se o ljepotama Splita: Evo što ih je ostavilo bez daha

08.06.2023 u 15:18

Bionic
Reading

Ugledni New York Times posvetio je reportažu Splitu te izdvojio najljepše atrakcije koje vrijedi posjetiti unutar 36 sati

U lipnju 2015. New York Times je jedan od velikih članaka iz svoje serije '36 sati u...' posvetio Splitu, i biranim riječima nahvalio najveći dalmatinski grad. Skoro točno osam godina kasnije najuglednije američke (pa i svjetske) dnevne novine vratile su se u Split, i ponovile isto.

U opsežnoj reportaži uglednog New York Timesa Split je predstavljen kao grad pgrad u čiji se spoj antičke ostavštine i kulinarske ponude vrlo lako zaljubiti.

U reportaži su potencijalnim posjetiteljima jednog od najljepših hrvatskih gradova ponudili plan putovanja u trajanju od 36 sata, a na samom početku istaknuli su posjet najvećoj gradskoj pješčanoj plaži, Bačvicama.

Naravno, nisu mogli propustiti isticanje picigina, kultne igre s lopticom u plićaku koja je turistima prava atrakcija, a savjetovali su i odlazak u jedan od restorana s najljepšom terasom, Dvor, udaljen svega nekoliko minuta hoda i pogleda koji ostavlja bez daha.

'Splićani pod alkoholom podrazumijevaju vino, rakiju i pivo, pa tek poneki kafić u ponudi ima koktele', napominje reporter New York Timesa te savjetuje kako je idealan završetak dana na marjanskoj Vidilici odakle se pruža očaravajuć pogled na čitav grad i okolne otoke, i to uz spektakularni zalazak sunca.

Tijekom idućeg dana turistima savjetuju uživanje u nekom od mnogobrojnih kafića na Rivi te posjet glavnoj tržnici i ribarnici, tzv. Pazaru i Peškariji.

Slijedi vrhunac posjeta Splitu - razgled Dioklecijanove palače stare preko 1700 godina čiji Podrumi, Peristil i mnogobrojne malene uličice pružaju neponovljiv susret s izvornim antičkim ugođajem i duhom starog Rima.

'Izađite kroz Zlatna vrata i divite se kipu srednjovjekovnog biskupa Grgura Ninskog kojeg je izradio slavni hrvatski kipar Ivan Meštrović. Ako želite nastaviti uživati u umjetnosti, posjetite obližnju Galeriju umjetnina. Idućeg dana možete upotpuniti doživljaj posjetu nešto udaljenije Meštrovićeve galerije, u čijoj blizini je predivna park šuma Marjan', piše New York Times.

Osim što opisuju niz restorana, konoba, kafića i lokalnih trgovina koje vrijedi posjetiti, ističu i kraće izlete na srednjovjekovnu utvrdu Klis, smještenu između Kozjaka i Mosora, te posjet ostacima antičke Salone.