BIEBER FEVER

'Never Say Never' - filmska priča o usponu teen senzacije

28.03.2011 u 10:30

Bionic
Reading

Hoćemo li se za par godina sjećati mladog Kanađanina dječjeg lica čija pojava kod djevojčica izaziva euforične reakcije poput onih u doba beatlemanije? Njegovi fanatični sljedbenici 'beliebersi' bi se zakleli da hoćemo, a hejteri bi vjerojatno rekli da će Justin nestati kao i Hanson, Kelly Family ili slične teen pop senzacije čijih se karijera danas nitko ni ne sjeća

Bilo kako bilo, činjenica jest da je Justin Bieber zbilja prouzročio teen histeriju kakva se dugo ne pamti. Ovaj 17-godišnji mladac ženskaste frizure i nježnog glasa čiji stihovi pogađaju ravno u srce djevojčica u pretpubertetu zahvaljući pregledima na YouTubeu u kratkom je roku poharao svjetske top ljestvice, a 'Never Say Never', koji je nedavno stigao u naša kina, ozbiljno prijeti postati najgledanijim glazbenim filmom svih vremena prestigavši na američkom tržištu i 'This Is It', film o Michaelu Jacksonu

Priča o Justinu zvuči poput moderne bajke – sve je krenulo prije tri godine kad je tog siromašnog klinca zaluđenog glazbom (kao dijete je naučio svirati gitaru, bubnjeve i klavijature) otkrio menadžer Scooter Braun vidjevši njegove snimke na YouTubeu čiji je broj pregleda rastao ogromnom brzinom. Zatim ga je pod svoje uzeo Usher, njegov mentor te slavni L.A. Reed (zaslužan za karijeru, između ostalih, i Avril Lavigne, P!nk, Ushera i Rihanne) koji kažu da su odmah vidjeli nešto u tom nadobudnom klincu iz Kanade. Nakon što je njegova vojska fanova počela na internetu rasti munjevitom brzinom, njegov tim, mama Patti i menadžer Scooter, odlučili su snimiti film o teen senzaciji iz Kanade te iskoristiti vrijeme dok je Justin (još) popularan. Vrlo mudra odluka budući da je dobro poznato da je slava teen zvijezda obično kratkoga roka trajanja, premda se njegovi fanovi i tim nikako ne bi složili s tim jer su uvjereni da je ovo sve samo početak grozice Bieber.

Film o njegovom životu snimljen u 3D tehnici (režirao ga je Jon M. Chu) sjajno je prišao na svjetskim tržištima. 'Never Say Never' zaradio je više od drugih filmova o teen zvijezdama, ostavivši daleko iza sebe i koncertni film Miley CyrusBest Of Both Worlds iz 2008. te film o Jonas Brothers.

Justinov slučaj pokazuje koliko je danas jaka uloga društvenih mreža, budući da su ga zapazili zahvaljujući snimkama na YouTubeu koje je postavljala njegova mama Patti Mallette koja je Justina rodila kao tinejdžerica. Njegov menadžer Scooter Braun u jednom trenutku filma kaže da su svi govorili da Justin neće uspjeti ukoliko iza sebe nema mašineriju Disneyja ili Nickleodona. No čini se da su bili u krivu jer bieberomanija trese svijet, a upravo to odsutnost 'posrednika' zbog direktne komunikacije s njima čini tu njegovu povezanost s fanovima još intenzivnijom.

Obožavatelji će svakako uživati u 3D live izvedbama gdje su se Justinu na pozornici pridružila vrlo poznata šoubiz lica – njegov mentor Usher, Ludacris, Boyz II Men, Miley Cyrus, Jaden Smith i mnogi drugi, a bit će im zanimljivi kratki razgovori s članovima obiteljima ili sretnim fanovima koji se skoro onesvijeste od sreće kad dobiju prolaz u backastage ili kad ih Justin u nekom trenutku izvede na pozornicu.

Hoće li vas film odjednom pretvoriti u zakletog Justinovog fana? Teško, ali svakako daje zanimljiv pogled na uspon ove internetske senzacije iz Stratforda (Ontario), Kanada, kojeg je od malih nogu podupirala obitelj (zlobnici bi rekli – gurala) da se bavi glazbom te pokušava odgovoriti zbog čega se toliko sviđa obožavateljicama te kako se proširila bieberomanija. U filmu tako možemo vidjeti snimke malog Justina kako svira bubnjeve ili pjeva uz gitaru. Najveća je mana filma što je o Justinu uglavnom pričaju drugi, te je vrlo malo intervjua sa samim pjevačem (hm, da možda to njegova poduzetna mama i menadžer čuvaju za nastavak?). Osim toga, o Justinovom odrastanju u teškim uvjetima sa samohranom majkom, o čemu smo često mogli čitati u intervjuima, vrlo malo smo saznali. Je li Justinu u svemu tome oduzeta mladost, zapitat će se mnogi s pravom? No menadžer i njegova mama izričito tvrde da nije.

'Madonna je izjavila da je Jacksonu slava ukrala djetinjstvo. Justin mi je rekao: Nemojte to nikad dopustiti da mi se dogodi, u jednom trenutku kaže Scooter, menadžer mlade zvijezde. U svakom slučaju, filmić je u prvom redu namijenjen fanovima mladog pjevača koji će, ne sumnjamo, biti oduševljeni s 'Never Say Never'.