MANJAK TESTOSTERONA

Neplodnim muškarcima prijete srčane bolesti

27.09.2011 u 11:03

Bionic
Reading

Neplodni muškarci imaju veću vjerojatnost da će u starijim godinama umrijeti od kardiovaskularnih bolesti, tvrdi novo istraživanje

Istraživanje koje je deset godina pratilo muškarce koji nisu imali djecu pokazalo je da je gotovo petina njih (17 posto) imalo veću vjerojatnost da umre od posljedica kardiovaskularnih bolesti, piše britanski dnevnik Telegraph.

Jedna teorija kaže da se očevi, zbog osjećaja roditeljske odgovornosti, brže i lakše odluče živjeti zdravijim načinom, a druga tvrdi kako je ključ u višoj razini testosterona (važnoj za plodnost) koja dugoročno štiti od bolesti srca.

Dr. Michael Eisenberg, profesor urologije na Stanfordu, pokrenuo je ovo istraživanje želeći utvrditi imaju li neplodni muškarci dugoročno lošije zdravstvene izglede od onih koji su se realizirali kao očevi.

Njegov je tim deset godina pratio čak 135.000 umirovljenih muškaraca čija je prosječna dob na početku studije bila 62 godine. Tijekom deset godina oko 10 posto ispitanika je umrlo, a petina smrtnih slučajeva bila je zbog kardiovaskularnih bolesti, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Human Reproduction.

Muškarci koji su bili bez djece umirali su u većem postotku, a viša stopa smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti nametnula se kao značajna razlika između dvije grupe ispitanika. Dr. Eisenberg sugerira da bi niska razina testosterona mogla biti podloga za širi spektar zdravstvenih problema, koji mogu dovesti do većeg rizika od srčanih bolesti u poznijim godinama. 'Možda su muškarci zbog svoje djece prihvatili zdravije životne navike, pa zato očevi žive duže', dodao je još jedno objašnjenje.