Q'ORIANKA KILCHER

Neobična glumica koja plijeni i ljepotom duha

05.04.2011 u 10:39

Bionic
Reading

Q'orianku Kilcher, zgodnu glumicu i pjevačicu, nedavno smo mogli gledati i na našim malim ekranima u hitu 'Novi svijet' u kojem je utjelovila Indijanku Pocahontas koja se zaljubljuje u bijelog osvajača američkog kontinenta, kojeg igra Colin Farrell. Neki su je možda zapamtili i kao Kerrianne, kći bajkera Chibsa iz 'Sinova anarhije'

Q'orianka plijeni svojom neobičnom ljepotom i prirodnošću. Iako ima tek 21 godinu, uz glumu i pjevanje je zanima politički aktivizam, prvenstveno prava Indijanaca te zaštita okoliša, i na tome je polju izrazito aktivna.

No, krenimo od početka. Glumica je rođena 11. veljače 1990. godine u Njemačkoj. Otac joj je Kečua Indijanac iz Perua i bavi se umjetnošću, dok joj je majka borac za ljudska prava koja je rođena u Švicarskoj, a kao dijete živjela je i u Švicarskoj i na Aljasci. Čini se da je živopisno porijeklo roditelja imalo velik utjecaj na mladu Q'orianku. Ona uz engleski govori i njemački te je naučila nešto od već izumirućih jezika indijanskih plemena Powhatan i Algonquian.

U filmu 'Novi svijet' (klikni na fotku)

Njezino ime Q'orianka znači 'zlatni orao' na jeziku Kečua Indijanaca. Ima dva brata. Kada je imala dvije godine, iz Njemačke se s majkom preselila na Havaje. Već s pet godina počela je učiti tradicionalni hula ples. Uz to, učila je i mnoge druge plesove – tahićanske, zapadnoafričke, balet, hip hop i moderne plesove. Sa samo sedam godina osvojila je nagradu Ballet Hawaii's Young Choreographer za svoj baletni nastup. Također, već sa šest godina počela je studirati pjevanje na Sveučilištu Havaji te je ujedno najmlađa osoba kojoj je to uspjelo u povijesti ove institucije.

Sa devet godina pjevala je za 'Choire Who' u animiranom hitu 'Kako je Grinch ukrao Božić'. Sa 12 je dobila stipendiju za Hollywood Musician Institute gdje je učila pisanje i skladanje pjesama te glazbenu teoriju te je dobila i crni pojas u wushu i kung fuu, a učila je i kaskaderske vještine. Sa 14 je dobila već spomenutu ulogu u 'Novom svijetu'. Neke scene su bile toliko erotične da su odvjetnici zahtijevali ponovno snimanje s manje erotike zbog straha od optužbi za maloljetničku pornografiju. Q'orianka je dobila niz nagrada za tu ulogu.

Nakon ovog filma Q'orianka je osnovala i vlastitu produkcijsku kuću s kojom je ostvarila nekoliko projekata. Jedan od zapaženijih je u filmu 'Princeza Kaiuliani' u kojem igra glavnu ulogu princeze.

Q'orianka se pojavila i u dokumentarcu 'People Speak' te hit seriji Sons of Anarchy (Sinovi anarhije) u ulozi Kerrianne Telford

Strastveni aktivizam

Mlada glumica i pjevačica putuje na različita sveučilišta i škole te drži predavanja i nadahnute govore o ljudskim pravima te ekološkim problemima. Često govori u ime organizacija Amnesty International, Amazon Watch te UN. Također, svoj ugled i ime koristi za promicanje raznih manje poznatih organizacija za ljudska i ekološka prava. Osnovala je organizaciju za zaštitu okoliša On-Q Initiative kojom želi povezati Hollywood s aktivistima iz cijelog svijeta te podučiti o ljudskim i ekološkim problemima. Ponosna je na činjenicu što prvi auto koji je počela voziti kao tinejdžerica ide na hidrogen i nikada nije potrošila ni litru benzina.

Posjetila je i Peru kako bi poduprla borbu za prava Indijanaca u Amazoniji. Dobila je i nagradu što je sudjelovala u pregovorima s tvrtkom Occidental Petroleum da se povuče iz jedne amazonske ravnice. Sredinom prošle godine zajedno s majkom se lancima zavezala za ogradu ispred Bijele kuće prilikom posjete peruanskog predsjenika Obami. Pri tome su se namazale crnom bojom po tijelu, što je predstavljalo naftu. Protestirale su što se Obama uopće sastaje s peruanskim predsjednikom jer smatraju da peruanski predsjednik pogoduje naftnim kompanija nauštrb Indijanaca.

Iako ova neobična dvadestjednogodišnjakinja plijeni pozornost svime što radi, moglo bi se reći da je, barem jednako kao i njezina pojava i pamet, dojmljiv i njezin glas. Uvjerite se i sami: