ZAISTA NEOPROSTIVO

Nemojte nikad raditi ove greške kod kuhanja

08.05.2014 u 11:19

Bionic
Reading

Kad ste novi u kuhinji, razumljivo je da vam se dogodi nezgoda čak i dok razbijate jaja. Ali ne samo početnicima, svima se, pa i iskusnim kuharima i kuharicama, svaki dan događaju neke pogreškice, bilo zbog lijenosti, bilo zbog neopreznosti i krivih navika

Kladili bismo se da i vi, dok kuhate, radite neke od ovih pogrešaka. Ispravite ih i sasvim ćete sigurno osjetiti goleme razlike u okusu i izgledu hrane, a poboljšat će se i vaš cjelokupan kulinarski domet, kao i doživljaj.

1.Mislite da je prah od češnjaka dobra zamjena za pravi češnjak.
Nije. Prihvatite to, stisnite zube i svaki dan ogulite i nasjeckajte pokoji češnjak jer će to drastično promijeniti okus vaših jela. Nabolje.

2.Koristite tupe noževe. E pa, bizarno, ali tako ćete se najprije porezati, a što se tiče rezanja bilo čega, bit ćete neučinkoviti.

3.Izbjegavate maslac. Što mislite, zašto je okus jela u dobrim restoranima tako 'pun'? E pa, zbog maslaca. Ne štedite na njemu.

4.Tjesteninu kuhate u malom loncu. Volite gumenu pastu? Naravno da ne. Onda je trebate prestati kuhati u premalom loncu - dajte joj puno mjesta!

5.Ne perete suđe kako ga prljate. Tko može krenuti kuhati u zatrpanoj kuhinji? Riješite se zaostataka i suđe perite usput.

6.Koristite light mlijeko. Punomasno mlijeko punog je i okusa dok je ono s manjim udjelom masnoća poput prljave vode. Ne činite si to.

7.Ignorirate začine. Možda doma i imate hrpu začina, ali ih koristite vrlo malo ili nimalo? Začini pak imaju puno smisla, jer ne samo što poboljšavaju okus jela, već djeluju i na probavu hrane.

8.Ne uzmete si dovoljno vremena za pranje povrća? E, tu ne smijete žuriti niti biti lijeni. Ne želite jesti ostatke eventualnih pesticida, a bome ni zemlje.

9.Ne koristite papir za pečenje kad pečete kekse? Trebali biste. Keksi će se primiti i na najsavršeniji neprianjajući lim.

10.Koristite loše maslinovo ulje i onda se žalite? Mislite na to dok idući put kupujete nekoliko kuna jeftiniju bocu.

11.Očekujete da će za svaki grah trebati isto vrijeme da se skuha. Varate se. Neke se vrste kuhaju jedan sat, druge tri sata. Budite fleksibilni.

12. Pire radite u blenderu? Ne! Pretvara se u ljepilo!

13. Kupujete gotov sok limuna. Doista? Zar je tako teško istisnuti limun?

14.Češnjak vam posmeđi? To ne smijete dopustiti. Od takvog češnjaka ostaje jedino – gorak okus.

15.Ne uživate dok kuhate? Trebali biste, jer kuhanje je zabavno. Popijte malo vina. Pustite si neku dobru glazbu. Prepustite se mašti.