POTREBAN NADOMJESTAK ZIMI

Nedostatak vitamina D globalni je zdravstveni problem

23.10.2011 u 09:39

Bionic
Reading

Hrvatsko društvo za osteoporozu i Dukat upozorili su na zdravstvene tegobe povezane s nedostatkom vitamina D. Manjak vitamina D detektiran je kao zdravstveni problem na globalnoj razini

Glavni razlog tom globalnom zdravstvenom problemu pronalazi se u sve manjem izlaganju suncu te učinkovitoj mehaničkoj zaštiti od sunčevih zraka. Stručnjaci kažu da preporučena dnevna količina vitamina D iznosi 200-400 internacionalnih jedinica, IJ (starije dobi i 600 IJ), te da je sve teže unijeti preporučenu dnevnu količinu vitamina D bez njegova nadomjeska, posebno u hladnijem dijelu godine. Već dvije do tri velike šalice mlijeka obogaćenog vitaminom D osiguravaju preporučeni dnevni unos tog supervitamina. Stručnjaci preporučuju konzumaciju prehrambenih namirnica obogaćenih vitaminom D, posebno mlijeka, jer je iskoristivost vitamina D, kao i kalcija, najbolja upravo iz mlijeka.

Vitamin D spada u kategoriju supervitamina jer, osim na zdravlje kosti, utječe i na smanjenje rizika od nastanka šećerne bolesti i zloćudnih tumora, posebno karcinoma debelog crijeva, prostate i dojke. Smanjuje rizik od bolesti srca i krvožilnog sustava, smanjuje kronične bolove i umor te djeluje na poboljšanje kognitivnih sposobnosti.

Izvori vitamina D u hrani vrlo su ograničeni i uključuju tek nekoliko masnijih namirnica kao što su masnija riba (losos, sardina, skuša), žumanjak i jetra, zbog čega je sve češća preporuka liječnika konzumiranje prehrambenih namirnica obogaćenih vitaminom D. Konzumacija mlijeka obogaćenog vitaminom D preporučuje se zbog najbolje iskoristivosti vitamina D, ali i kalcija iz te namirnice.

Liječnici i nutricionisti ističu da bi se povećanjem preporučenog dnevnog unosa vitamina D mogla smanjiti učestalost mnogih bolesti i troškovi njihova liječenja te produljiti kvaliteta i trajanje života, što je bio i zaključak te javnozdravstvene akcije u povodu Svjetskog dana osteoporoze.

Akciju je podržala i Larisa Navojec

U povodu obilježavanja Svjetskog dana osteoporoze Hrvatsko društvo za osteoporozu (HDO), uz partnersku podršku Dukata, u hotelu International organiziralo je javnozdravstvenu akciju pod nazivom 'Manjak vitamina D – globalni zdravstveni problem'. O zdravstvenim tegobama vezanima uz nedostatak vitamina D govorio je dr. sc. Zlatko Giljević, endokrinolog i dopredsjednik HDO-a, te, između ostalog, upozorio da je nedostatak vitamina D utvrđen kod 52 posto Europljana, a u pojedinim zemljama čak i kod 75 posto stanovnika.

S ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti vitamina D za zdravlje, to javnozdravstveno događanje privuklo je preko 400 građana od kojih su mnogi iskoristili mogućnost besplatnog mjerenja mineralne gustoće kostiju. Uz mjerenje mineralne gustoće kostiju, građani su imali priliku konzultirati se s liječnicima temeljem rezultata mjerenja, dok su kroz predavanje dr.sc. Zlatka Giljevića imali priliku informirati se o višestrukoj važnosti vitamina D za zdravlje organizma te kako vitamin D, uz pozitivan utjecaj na zdravlje i čvrstoću kostiju, ima izuzetno važnu, preventivnu ulogu kod niza bolesti. Mjerenju mineralne gustoće kostiju pridružila se i mlada majka i uspješna koreografkinja Larisa Navojec, koja s obzirom na fizički zahtjevnu profesiju redovito vodi brigu o zdravlju pravilnom i uravnoteženom prehranom, ali i liječničkim kontrolama.