NAPUHNUTOST I NEUGODA

Nećete vjerovati što zapravo uzrokuje bolan trbuh

08.04.2014 u 10:35

Bionic
Reading

Začudit ćete se koje sve namirnice remete rad probave i napuhuju vas

Mnogi ljudi danas se žale na probavne tegobe. Najčešće je riječ o napuhnutom i bolnom trbuhu, a ljudi se pitaju zašto im se to događa. Stručnjaci navode kako se uzrok krije u namirnicama koje svakodnevno konzumiramo, a da pritom uopće ne znamo da nam štete. Evo što najčešće uzrokuje bolan trbuh.

Kava i čaj nisu bezazlene namirnice
Kava sadržava različite supstance koje iritiraju probavni sustav. Kofein i teobromin samo su neke od tih štetnih supstanci. Osim iritacije, često uživanje u kavi dovodi i do slabe apsorpcije hranjivih tvari. Sličan učinak na probavu ima i čaj iako je u njemu manje kofeina, ali ima više teina koji se vezuje s mineralima i izbacuje ih iz tijela. Povremena šalica čaja ili kave neće nikome naškoditi, ali ako imate probavnih tegoba – možda samo i nadutost, nikako to ne biste trebali konzumirati svakodnevno.

Vlakna su zdrava, ali uvodite ih u prehranu postupno
Iako je hrana bogata vlaknima uglavnom dobra, neki ljudi imaju problema s pojedinim vrstama vlakana kao što su mekinje ili možda čak i sirove namirnice. Možda i vi ulazite u tu skupinu ljudi pa vas često muči dijareja ili konstipacija. Ako je to slučaj, vjerojatno imate problema s ileocekalnim zaliskom. To je kružni mišić koji razdvaja tanko i debelo crijevo. Ako on ne funkcionira onako kako treba, dolazi do prelaska toksina iz debelog crijeva u tanko crijevo. O tome se posavjetujte s liječnikom. Ako želite u život uvesti više vlakana koja jesu zdrava, činite te postupno – svaki dan malo po malo.

Začini su ukusni, ali nisu za svakoga
Neki začini su dobri za probavu, ali neki mogu prouzročiti velike probleme. Na vrhu ljestvice štetnih začina je čili koji posebno iritira crijeva. Uz njega idu i drugi ljuti začini koji znaju napraviti velike probleme u probavnom sustavu. 'Dobri' začini poboljšat će situaciju, a u tu kategoriju ulaze kajenski papar i kurkuma.



Alkohol šteti svakom organu pa tako i cijeloj probavi

Alkohol izaziva upale i oštećenja stjenke probavnog sustava. Usto, alkohol uništava i crijevne bakterije što može dovesti do rasta stanica u crijevu, a to zna rezultirati i karcinomom. Uživanje alkohola povezano je s različitim vrstama karcinoma, a rizik je dodatno povećan kod osoba koje uz to i puše. Stalno i redovito konzumiranje alkohola vrlo je loše za probavu i povećava opasnost od raka. Točnije, povećava rizik od abnormalne crijevne propusnosti i alergija te je alkohol najbolje izbjegavati prilikom bilo kakva programa za postizanje zdrave probave.

Antibiotici liječe, ali ne prijaju probavi
Antibiotici ubijaju bakterije, ali na taj način se uništavaju i zdrave te životno važne bakterije u probavnom sustavu. Vjerojatno ste već primijetili da imate probavnih tegoba dok konzumirate antibiotike. Dakako, u nekim slučajevima kada ste zaista bolesni antibiotike jednostavno morate uzimati, ali nastojte ih izbjegavati kada god možete. Probava bit će vam biti zahvalna.

Više o zdravom načinu života saznaj ovdje