kažu znanstvenici

Ne može gore: Ovo je prehrambena navika koja pogubno djeluje na vašu jetru

01.04.2022 u 12:16

Bionic
Reading

Naša tijela reagiraju na ono što konzumiramo. Određeni tip hrane za kojim često žudimo, poput čipsa, sladoleda ili brze hrane, bez obzira što su tako dobrog okusa, mogu negativno utjecati na naše zdravlje, posebice na jetru

Ako imate problema s jetrom, to bi vrlo lako moglo biti uzrokovano vašom prehranom. Naime, znanstvena istraživanja sugeriraju da konzumacija umjerenih količina dodanih šećera može udvostručiti proizvodnju masti u jetri, što zauzvrat dovodi do razvoja bolesti masne jetre i dijabetesa tipa 2, piše Eat this. Nadalje, podaci pokazuju da unos čak i umjerenih količina tog šećera može dovesti do promjena u metabolizmu.

Studija objavljena u Journal of Hepatology zaključila je da fruktoza (šećer) u tekućem obliku može utjecati na metabolizam jetre. U istraživanju je sudjelovalo 94 muškarca u dobi od 18 do 30 godina, svi s indeksom tjelesne mase ispod 24 kg/m2, odnosno umjerene težine. Znanstvenici su za studiju ciljno odabrali sudionike ispod određene težine kako bi smanjili izglede za ispitivanje ljudi koji su možda već razvili povećan sadržaj masti u jetri. Koristeći se tvarima čije se kretanje po tijelu može pratiti, znanstvenici su otkrili kako sudionici nisu konzumirali više kalorija nego prije studije.

Međutim, otkriveno je da, iako su sudionici konzumirali isti broj kalorija, dodavanje napitaka zaslađenih šećerom i konzumacija fruktoze utjecali su na njihovo cjelokupno zdravlje, uključujući povećanje proizvodnje masti.

Američko udruženje za bolesti srca (AHA) savjetuje ne unošenje više od 6 posto dnevnih kalorija iz dodanog šećera. Na primjer, većina žena treba unositi samo 100 kalorija (6 žličica ili otprilike 25 grama) dodanog šećera dnevno, a muškarci 150 kalorija (9 žličica, 36 grama).

Kako bi se ti rezultati stavili u perspektivu Centar za kontrolu i prevenciju bolesti izvijestio je da prosječni Amerikanaci konzumiraju 17 čajnih žličica dnevno, a ponekad i više. Iza tog se krije činjenica da mnoga prerađena hrana koju konzumiramo već sadrži dodane šećere. To može uključivati bilo što, od žitarica za doručak i prethodno zapakiranog sira pa do jela iz mikrovalne pećnice i pića u bocama.