PRAVILA DILJEM SVIJETA

(Ne)kultura davanja napojnica

10.12.2008 u 12:00

Bionic
Reading

Čak i najštedljiviji globetrotter je svjestan da svi restorani i hoteli diljem svijeta imaju svoja pravila o napojnicama. Običaji se razlikuju od zemlje do zemlje, pa je dobro znati pravila da sebe ili svoje domaćine ne bismo doveli u neugodnu situaciju

Svatko ima različite interpretacije i tumačenja na koji je način prihvatljivo pokazati svoju zahvalnost osoblju. Ne treba zaboraviti da i previše i premalo može uvrijediti.

Primjerice, ako u luksuznom hotelu u Japanu pokušate dati napojnicu, vaša gesta će se doživjeti kao nepristojno i bezobrazno pokazivanje obilja. S druge pak strane, ako propustite dati napojnicu u bilo kojem restoranu u SAD-u, među poslugom koja je udovoljila vašim zahtjevima vjerojatno više nećete biti dobrodošli.

Dok takva pravila putnike mogu ostaviti u nedoumici, stručnjaci kažu da postoji nekoliko osnovnih pravila o napojnicama. U mnogim mjestima na svijetu, ako ste u nedoumici, bolje je dati nešto nego ništa, preporučuju stručnjaci iz turističke publikacije Fodor's.

U većini slučajeva običaji oko napojnica mogu se prekršiti ovisno o području gdje se nalazite. Ako ste, primjerice, u Europi, naknada za poslugu uglavnom je uključena u cijenu obroka. Običava se čak ostaviti još pet do 10 posto za zahvalnost, naročito u vrhunskim restoranima. Međutim, ako cijena usluge nije uključena u račun, dodajte još 15 posto na ukupan iznos.

Taksistima se obično ostavlja 10 posto napojnice, dok s hotelskim nosačima nećete pogriješiti ako im ostavite oko euro po torbi.

Stručnjaci se slažu da u bilo kojem hotelu u svijetu ne morate ostaviti napojnicu za savjet što pogledati u mjestu na koje ste došli, no uvijek im morate pokazati da cijenite što su vam izašli u susret. U Europi je dovoljno ostaviti euro za svaku uslugu poput organizacija prijevoza do aerodroma ili rezervacija u restoranu. No, ako zahtijevate nešto posebno, očekuje se da ostavite najmanje 15 eura, ovisno o prohtjevu.

Nosaču je poželjno dati dolar za svaku torbu

Azija je poseban kutak svijeta gdje običaji ostavljanja napojnica variraju od zemlje do zemlje. U Japanu, primjerice, ostavljanje napojnica uvredljivo je u svakoj situaciji, dok u Kini osoblje u restoranu očekuje barem tri posto od ukupne cijene hrane ili pića. Istodobno, u Hong Kongu iznos za napojnicu raste do 15 posto, ako naknada za uslugu nije uključena u račun.

Taksistima u Kini ne trebate ostavljati napojnice, dok se to u Hong Kongu smatra obaveznim. U obje zemlje hotelskim nosačima treba dati dva do tri dolara za torbu, naročito u skupljim hotelima, dok je tri do pet dolara prihvatljiv iznos za jednostavnije prohtjeve. Taj iznos trebate automatski povećati ako ste malo zahtjevniji gost.

U Americi nije uvijek očito kome sve treba ostaviti napojnice. U nekim ekskluzivnijim lokalima taj iznos naraste i do 20 posto Taksistima u gradovima poput New Yorka i Chicaga trebate ostaviti 15 posto od cijene, no u manjim mjestima dovoljno je ostaviti sitniš.

Nosaču je poželjno dati dolar za svaku torbu. Međutim, ako ste odsjeli u nekom boljem hotelu kao što je Four Seasons ili Ritz Carlton, nosači od vas očekuju dva do pet dolara po torbi. Za teške torbe trebali bi ostaviti čak i više.

Za hotelske usluge poput organizacija prijevoza do aerodroma ostavlja se tri do pet dolara. Ako ste zahtjevniji i želite da vam se u zadnjem trenu rezervira stol za večeru ili tijekom gužve u vrijeme vikenda, nije neobično tu uslugu platiti 20 dolara ili više.

Uzmete li taksi bilo gdje u Južnoj Americi, iznos treba zaokružiti, dok se u Južnoj Africi očekuje napojnica od 10 posto cijene vožnje. Indijski taksisti od vas ne očekuju nikakvu napojnicu. U restoranima je dovoljno ostaviti nešto više, do 10 posto od ukupnog računa. Hotelski nosači zadovoljit će se protuvrijednošću od dolara po torbi.