BLAGODATI IZ VRTA

Ne izbjegavajte češnjak jer ima brojne zdravstvene prednosti, a i za neugodan zadah koji ostavlja ima lijeka

05.09.2020 u 20:02

Bionic
Reading

Zahvaljujući okusu i mirisu, češnjak je jedan od najraširenijih dodataka jelima u kuhinjama širom svijeta, a osim toga, impresivan je niz njegovih zdravstvenih blagodati. Podsjetite se zašto bi ovo vrijedno povrće trebalo uvrstiti u prehranu i otkrijte kako se riješiti neugodnog zadaha što ga ostavlja

Češnjak podržava imunološki sustav

Osim zažućenog na maslinovom ulju na početku kuhanja, češnjak se sve češće može pronaći na receptima koji idu uz kupljeni blender. Redoviti je sastojak napitaka za imunitet, a za to postoje dobri razlozi. Još od davnina češnjak se koristio za suzbijanje bolesti, borbu protiv infekcija i liječenje rana, a njegovu sposobnost podržavanja imunološkog sustava potvrđuju i nedavna istraživanja.

U jednom je istraživanju dio od 146 dobrovoljaca tijekom 12 zimskih tjedana svakodnevno uzimao češnjak u obliku dodatka prehrani, a drugi dio ispitanika dobivao je placebo. U skupini koja je dobivala češnjak zabilježeno je znatno manje prehlada u odnosu na skupinu na placebu, a oni koji su se zarazili brže su se oporavljali.

Novija istraživanja pokazala su da ekstrakt odležanog češnjaka može poboljšati rad imunoloških stanica. Ispitanici, zdrave odrasle osobe između 21 i 50 godina, primale su 90 dana ekstrakt odležanog češnjaka ili placebo. Veća razlika u broju obolijevanja između skupina nije zabilježena, ali su ispitanici koji su uzimali češnjak imali blaže oblike prehlade ili gripe, manje simptoma i kraće su izbivali s posla ili fakulteta.

Dobar je za zdravlje srca

Nakon pregleda ranije objavljenih studija znanstvenici su nedavno objavili sažetak svih dobrobiti češnjaka za zdravlje srca. Među njima su snižavanje krvnog tlaka i razine kolesterola te smanjivanje krutosti arterija i upalnih markera u krvi.

U drugim istraživanjima pokazano je da, uspoređujući ga s placebom, ekstrakt odležanog češnjaka može pomoći u usporavanju brzine napredovanja kalcifikacije koronarnih arterija, pojave koja povećava rizik od srčanog ili moždanog udara.

Kod osoba s visokom razinom kolesterola pokazalo se da češnjak može smanjiti razinu ukupnog i 'lošeg' LDL kolesterola, a istovremeno može lagano podići razinu zaštitnog 'dobrog' HDL kolesterola. Znanstvenici navode da je smanjenje ukupnog kolesterola za osam posto povezano s 38-postotnim smanjenjem rizika od koronarnih problema do 50. godine.

Borac protiv visokog krvnog tlaka

Oko četvrtine odrasle svjetske populacije ima visok krvni tlak, a ovo se stanje dovodi u vezu sa sedam milijuna smrtnih slučajeva godišnje. U jednoj metaanalizi utvrđeno je da su suplementi češnjaka, u usporedbi s placebom, učinkovitiji u suzbijanju krvnog tlaka, posebno kod osoba s dijagnosticiranom hipertenzijom.

Drugo je istraživanje otkrilo da suplementi češnjaka mogu smanjiti krvni tlak kod osoba s hipertenzijom te istovremeno sniziti kolesterol i poticati imunološki sustav.

Pomaže u zaštiti od raka

Češnjak i drugo povrće iz obitelji lukovica, uključujući luk i poriluk, povezuju se sa smanjenim rizikom za nekoliko vrsta raka, poput raka želuca, grla, prostate i debelog crijeva. Poznato je to da prirodni spojevi češnjaka pomažu u selektivnom ubijanju stanica karcinoma te sprječavaju rast i širenje raka.

Dobar je za zdravlje mozga

Osim što je dobar za učenje i pamćenje, ekstrakt odležanog češnjaka također može pomoći u sprečavanju opadanja kognitivne funkcije, štiteći moždane neurone. Koristan je i u borbi protiv promjena u mozgu za koje se zna da prethode neurodegenerativnim stanjima, uključujući Alzheimerovu bolest.

Dobar je za crijeva

Češnjak djeluje kao prebiotik, hrana korisnih bakterija u crijevima vezanim za imunitet i pozitivno raspoloženje. Istraživanje je također dovelo u vezu ekstrakt odležanog češnjaka s poboljšanjem raznolikosti mikroba u crijevima, uključujući porast korisnih imunostimulirajućih bakterija.

Poboljšava zdravlje kostiju

Velika potrošnja povrća iz obitelji lukovica, uključujući češnjak, povezana je sa zaštitom od osteoartritisa kuka, što je najčešći problem sa zglobovima koji pogađa starije odrasle osobe. Znanstvenici vjeruju da prirodni spojevi iz ovog povrća pomažu u sprečavanju oštećenja hrskavice i kostiju zglobova.

Najbolji način upotrebe češnjaka

Iako većina gore navedenih znanstvenih studija uključuje češnjak u obliku dodataka prehrani, ne preporučuje se njegovo uzimanje bez nadzora liječnika ili prehrambenog stručnjaka. Češnjak u obliku suplementa može djelovati s lijekovima ili drugim dodacima prehrani i izazvati neželjene nuspojave poput probavnih smetnji, vrtoglavica, nesanice i povećanog rizika od krvarenja.

Stoga radije konzumirajte cjeloviti češnjak. Radi povećanja njegove učinkovitosti zdrobite i ostavite ga na sobnoj temperaturi. Istraživanja su pokazala da se zahvaljujući ovom postupku otpuštaju enzimi koji povisuju razinu spojeva korisnih za zdravlje, a vrhunac učinkovitosti doseže se 10 minuta nakon što ste ga zdrobili. Poslije desetominutnog izlaganja sobnoj temperaturi zdrobljeni češnjak dodajte preljevu za salate od djevičanskog maslinovog ulja i vinskog octa, sotiranom zelenom lisnatom i drugom povrću, hrani pripremanoj u voku, juhama, gulašima i pikantnim umacima s maslacem od orašastih plodova.

Kako se riješiti neugodnog zadaha zbog češnjaka

Protiv zadaha koji vam ostaje nakon obroka bogatog češnjakom najučinkovitije ćete se boriti žvakanjem svježeg bilja poput metvice ili peršina. Žvakanje jabuke ili salate također može pomoći u neutraliziranju sumpornih spojeva koji češnjaku daju taj prepoznatljiv, izražen miris.

Opcija je i crni češnjak. On nema dodataka i konzervansa, a dobiva se od cjelovitog češnjaka koji se nalazi u posebnom postupku fermentacije na visokim temperaturama oko mjesec dana. Ovim postupkom dobiva tamnu boju, meku teksturu i sladak okus. Pokazalo se da sadrži dvostruko više antioksidanata od sirovog češnjaka, a za razliku od svog nefermentiranog prethodnika, neće vam ostaviti sumporni dah u ustima.